AlpiRipatti Heikomman puolesta

Vanhusten- ja omaishoidon järjestämiseksi erillinen vero

Miksi hallitus syytää avosylin rahaa Eurooppaan, mutta vanhusten- ja omaishoidon resursseihin ei riitä tahtoa? Tätä on mietitty useissa kahvipöytäkeskusteluissa ja tavallisten ihmisten ymmärrys on lujilla. Asioita ei ole tarpeen laittaa vastakkain, sillä EU on Suomelle hyödyllinen, kuitenkin tavallisen tallaajan oikeudenmukaisuuskäsitykseen kuuluu näkemys kohtuullisuudesta, johon viimeisin tieto EU:n suomalaisten nettomaksuosuuden kasvamisesta ei todellakaan kuulu. Samaan aikaan omaishoito, vanhuspalvelut ja lapsiperheiden palvelut kärsivät kroonisesta rahapulasta. Miksei vanhusten - ja omaishoidon sekä lapsiperheiden hyvinvointiin ole osoitettu riittäviä resursseja?

 

Ehdotan vanhuspalveluiden ja omaishoidon järjestämiseksi erillistä veroa, jolla yhdessä korvamerkityn valtionosuuden kanssa turvattaisiin riittävät resurssit ihmisarvoisen vanhuuden toteutumiseen. Näin voimavaroja voitaisiin kohdentaa tehokkaammin ennaltaehkäisevään toimintaan ja palveluihin kuten kotihoidon ja omaishoidon kehittämiseen. Tästä voisivat päättävät tahot tehdä laskelmat ja tuoda asian julkiseen keskusteluun. Uskon, että kansalaiset ovat valmiita satsaamaan kansalliseen hyvinvointiin, joka pitkällä tähtäimellä tuo taloudellisia säästöjä inhimillisen pääoman karttumisen lisäksi. Tämäkin asia on vain tahtokysymys. Mitkä asiat meille suomalaisille ovat loppujen lopuksi tärkeitä? Eikö ihmisen, tässä suuressa kansallisessa haasteessa elämäntyönsä elämänkaaren loppupuolella olevien vanhusten, pitäisi olla päätöksenteon keskiössä kauniiden puheiden mukaisesti?

 

Minusta EU edistää rauhaa, turvallisuutta, vakautta, työllisyyttä, yrittäjyyttä, ihmisoikeuksia ja monta muuta mahdollisuutta. Asuntovelalliset saavat nauttia alhaisista koroista ja Suomi saa kipeästi tarvitsemiansa maahanmuuttajia työmarkkinoiden käyttöön ja samalla suomalainen kulttuuri saa kaipaamaansa moniulotteisuutta Euroopan vapaan liikkuvuuden ansiosta. Mutta....

 

Maalaisjärkeeni ei kuitenkaan mahdu hallituksen logiikka, jossa suit sait Eurooppaan liikenee muitta mutkitta rahaa, mutta tavallisen Suomessa asuvan ihmisen peruspalveluihin ei osoiteta riittäviä resursseja. Miksi vanhuspalvelut, omaishoito ja lapsiperheet nähdään vain taloudellisena kulueränä?Päinvastoin samaan aikaan kuntien valtionosuuksia on karsittu, ettei vain kunnat onnistuisi järjestämään ihmisarvoisia peruspalveluja. Miksi omaishoidon ja vanhuspalveluiden kuntoon saattamiseksi ei riitä tahtoa? 1.7.2013 voimaan tuleva vanhuspalvelulaki on pelkkää silmänlumetta ja sirkusta, koska hallitus ei ole osoittanut riittävää rahoitusta käytännön toteutukseen. Syksyllä budjettiriihessä nähty poliittinen näytelmä kahden ministerin välillä hoitajamitoituksesta ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevaa vanhusta kohden jäi torsoksi, sillä ministereiden kilpailu saada sulka hattuun vanhustyön edistämisen kustannuksella vei kankkulan kaivoon kalliita veroeuroja turhan valmistelutyön seurauksena. Eikö valtiontalouden kannaltakin olisi tuottavampaa panostaa  ennaltaehkäiseviin palveluihin, jolloin satsaus pitkällä aikavälillä maksaisi itsensä takaisin? Näin huolehditaan hyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittymisen mahdollisuuksista.

 

Tällä hetkellähän kunnat ulkoistavat vanhuspalveluja ja tekevät ostopalvelusopimuksia yksityisten yritysten kanssa, joiden tehtävä on tuottaa voittoa. Joukossa on yrityksiä, jotka ovat kiertäneet verojen maksua Suomeen kasvottomien kansainvälisten pääomasijoittajien piikkiin. Minun järkeeni ei mahdu, mitä säästöä kunnalle tulee ostopalvelusopimuksista, kun yksityisen yrittäjän pitää tehdä vielä voittoakin? Miksi kunta ei pystyisi tuottajana samaan? Minusta vanhuspalvelujen järjestäjänä tulee ensisijaisesti olla kunta, joka koordinoi palvelujen tarjoamisen veronmaksajille mahdollisimman edullisesti, tehokkaasti ja vastuullisesti tuottaen ne tarvittaessa yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.

 

Erillinen vero vanhusten - ja omaishoidon kuntoon saattamiseksi yhdessä riittävän valtionosuuden kanssa vaikuttaisi myös hoitoalalla työskentelevien sitoutumiseen työhönsä, koska riittävät resurssit edistäisivät työoloja tukien henkilökunnan jaksamista ja kunnat saisivat uusia veronmaksajia. Tämä on tärkeää, koska hoitoala on tulevaisuudessa vuosi vuodelta merkittävämpi työllistäjä. Vanhustenhoito ja muu hoitotyö vaativat todellisia toimenpiteitä työssä jaksamiseen, työoloihin, palkkaukseen ja määräaikaisten työsuhteiden vähentämiseksi. Valtion tulee huolehtia, että kunnilla yli 500 velvoitteen lisäksi on myös riittävät valtionosuudet ja uusia konkreettisia tapoja laittaa vanhusten - ja omaishoito kuntoon kuten esittämäni erillinen vero yhdessä korvamerkityn valtionosuuden kanssa.

 

Minusta ihmisarvoisen vanhusten - ja omaishoidon järjestäminen on kansakunnan moraalinen velvollisuus. Jos hallituksella "hyvätuloisten työväenpuolueen" johdolla on todellista tahtoa, sillä on nyt näytön paikka. On aika siirtyä vaalilupauksista käytännön tekoihin. "Työväenpuolueella" on kyllä intoa lahkeet lepattaen lapioida euroja kriisimaille ja alentaa hyvätuloisten verotusta, mutta vaihteeksi kokoomus voisi muistaa myös tavalliset ihmiset, joiden arjessa tärkeämpää on arjesta selviytyminen ja laadukkaat peruspalvelut. Tavallista suomalaista ei lämmitä pätkääkään, millä laskukikkailumenetelmällä EU:n suomalaisten kasvava nettomaksuosuus saadaan näyttämään kokoomuslasien läpi Suomelle edulliseksi. Julkisuudessa kustannuksiksi kerrotaan 520 miljoonaa ja 645 miljoonaa. Näiden lukujen välillä on aikamoinen heitto, voiko näihin lukuihin edes luottaa? Samaan aikaan "työväenpuolue" kokoomus haluaa edistää eriarvoistumista esittämällä köyhille opiskelijoille opintorahan korvaamista lainalla. Kokoomus unohtaa, ettei kaikilla ole kokoomuslaista lompakkoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Arre Kougappi

Suomi saa kipeästi tarvitsemiansa maahanmuuttajia työmarkkinoiden käyttöön: Alpi olet väärässä, olen maahanmuuttaja itse, olen joka päivä tekemisissä eri maahanmuuttajaryhmien kanssa, myös työperäisten. Heidän joukosta löytyy toki ahkeria ja sellaisia mitä Suomi tarvitsee, mutta suuri osa näistä tule rasittamaan Suomen huoltosuhdetta siten, että entistä isompi taakka tule suomalaisten kannettavaksi. Vaikutat kyllä enemmän populistilta, sorry!

Pekka Iiskonmaki

Alpi on raivoraitis populisti. En uskaltaisi miestä äänestää jos olisi ehdolla.
Suvaitsevaisuus puuttuu fanaatikoilta aina ja niitä pitää varoa.

Toimituksen poiminnat