AlpiRipatti Heikomman puolesta

Toisen ihmisen kunnioitusta lisää

Toisen ihmisen kunnioittaminen on sivistyksen kulmakivi - törkeyksiä sosiaalisessa mediassa ja arjessa laukovat oikeuttavat sanomisensa sananvapaudella - todellisuudessa vihapuheella kavennetaan sananvapautta, kun yritetään vaientaa vastapuoli. Kenelläkään ei ole kuitenkaan oikeutta loukata toista ihmistä. Olisiko aika siirtyä persoonaan kohdistuvasta arvostelusta asiakritiikkiin?

Vihapuhujat tulisikin ohjata kansalaistaitojen äärelle opettelemalla kanssaihmisen kunnioitusta ja arvostamista, joka auttaisi hallitsemaan, hillitsemään ja käsittelemään omia tunteita, pelkoa, epävarmuutta ja ahdistusta vaihtoehtoisella tavalla. Hukassa olevan ihmisyyden ainutkertaisuuden ymmärtäminen mahdollistaisi muun muassa hukassa olevan vanhemmuuden ja auktoriteettien kunnioituksen ja yksilön velvollisuuksien ja vastuun merkityksen sisäistämisen - nyt tiedostetaan vain vapaudet ja oikeudet - eletään kuin siat pellossa.

Vastuun ulkoistamisen mallista tulisikin siirtyä vastuun ottamisen malliin mukavuusalueen ulkopuolelle - näin myös lasten kyky hallita tunteitaan päiväkodissa ja koulussa vahvistuisi ja näin voisimme siirtyä yksilökeskeisestä elämänasenteesta yhteisöllisyyden arvostamiseen, jolloin välittäminen kaverista koettaisiin välittämisenä myös itsestä, kun vanhemmat ja aikuiset ymmärtäisivät mallikäyttäytymisen merkityksen. Eri tavalla ajattelevien ja erilaisten ihmisten kohtaamiseen tarvitsemmekin ennen kaikkea aitoa kuuntelua, jolloin olemme aidosti läsnä ja asetumme toisen ihmisen asemaan ihminen ihmiselle.

Monimuotoista vihapuhetta ohjaakin kateus. Tämä tulee esille muun muassa maahanmuuttokeskustelussa, jonka mukaan humaanin ihmisyyteen kuuluvan lähimmäisenrakkauden tuoma aineellinen ja henkinen hyvinvointi ei kuuluisi kaikille - se kuuluisi vain minulle. Olisiko sisäistettävä, ettei kaikkea inhimillistä tarvitse ansaita? Olisiko se armollista armoa?

Suo, kuokka ja Jussi asenteella on syntynyt kokemus, että jos me olemme otsa hiessä leipämme hankkineet, niin eihän kenenkään sovi tulla syömään yhteisestä kuormasta. Sodat on kestetty ja maa jälleenrakennettu sitkeydellä ja ahkeruudella penniä venyttäen, perkele. Sitten tulee maahanmuuttajat, jotka vie meidän työt ja naiset, perkele. Voi tätä kateuden kateutta. Mistä sitä suvaitsevaisuutta ja välittämistä oikein alkaisi ropista? Bussikuskina työskentelevä maahanmuuttaja osallistuu kunniallisesti yhteiskunnan rakentamiseen. Perkele, suomalaisen kateuden mukaisesti perkele, eihän tällainen käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Jostain syystä en saanut kirjoitukseeni kappalejakoa!!!

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Profiilissasi lukee:

"Rakkaus on se lähde, josta pulppuaa voimani arjessa jaksamiselle..."

Ei uskoisi, kun lukee näitä sinun juttujasi. Välittyy sellainen tunne, että sinun maailmankuvasi on se ainoa oikea...muut ovat...hetkinen miten sanoitkaan...

"eletään kuin siat pellossa"

ja...

"Mistä sitä suvaitsevaisuutta ja välittämistä oikein alkaisi ropista?"

Niinpä. Itsestä on hyvä aloittaa. Tekstissä muutenkaan ei ollut kuin about noin sataantuhanteen kertaan toistettuja kliseitä. Suomalaiset ovat kauheita pellossa eläviä rasisteja, kateellisia ja kaikin puolin ilkeitä ja maahanmuuttaja pelastaa kotimaamme ajamalla bussia.

Joopa joo. Kerro lisää.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Nämä kliseet ovat niitä perusasioita, jotka eivät vanhene koskaan. Toisen ihmisen kunnioitus ja arvostus rakentavat molemminpuolista luottamusta. Sen rakentaminen EI onnistu öykkäröinnillä ja huutelulla ja persoonaan kohdistuvilla loukkauksilla. Se, miten asiamme esitämme, on kaiken vuorovaikutuksen perusta. Rakkaus ja inhimillisyys on osa ihmisyyttä.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Tässä hieman pohdittavaa. Kuinka monta tälläistä ihmistä Alpin mielestä voisimme elättää? 10000? 100000? 1000000? Saattaa olla, että kun Alpi herää tähän reaalimaailmaan, niin Alpilla ei ole työtä eikä kotia. Saattaa kirpaista, kun hiukka leikataan että on varaa.

http://yle.fi/uutiset/ajankohtainen_kakkonen_laski...

Nyt vielä suunnitellaan ja puhutaan, mutta kovin kansantaloutta kannattavalta tuo ei kuulosta.

Minä ihan oikeasti mielelläni kuulisin, miksi meillä on varaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona? Onko jokin öljykenttä löydetty Suomesta? Vai paitoja pesemälläkö rikastumme?

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Järjestelmää vierastyöläisten sosiaalietuuksien osalta on kehitettävä. Samoin maahanmuuttopolitiikkaa kokonaisuutena on kehitettävä.

Se on kuitenkin muistettava, ettei järjestelmä ole maahanmuuttajien ja vierastyöläisten vika, vaan systeemiä tulee päivittää jatkuvasti oikeudenmukaisemmaksi. Maailma muuttuu, joten tarvitaan rakentavaa, asiallista ja kiihkotonta keskustelua.

Meidän ei tarvitse, eikä pidä olla maailman sosiaalitoimisto, mutta meilläkin tulee olla sosiaalinen omatunto.

Jani Virtanen

Mikähän tässä Alpin vihapuheessa on idea?

Ymmärrän aivan hyvin, pidän jopa itsestään selvänä, että minua ei huolita mihinkään maahan maailmassa kuormasta syömään. Tämä on täysin itsestään selvää! Halveksisin itseäni jos menisin. Eikä mitään sen puoleen, enhän ikärasismin takia pääsisi suomessakaan syömään, jos työpaikkani menettäisin. Tämäkin toiminta on täysin perusteltua, koska tekisin itse samoin työnantajana.

On aivan mieletöntä ajatella, että kärpäsenpaskan kokoinen tunrdra-alueen jääkaappi elättäisi yhtään mitään muuta kuin kärvistelevät kansalaisensa, tai edes nekään. Perkele.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

No, onnistui vihdoin saada kappalejako kirjoitukseeni. Kirottu tekniikka! Asiaan:

Pointti on siinä, miten kritiikin esitämme!

Maahanmuuttoon ja muihin asioihin liittyvän kritiikin voi esittää asiallisesti ja rakentavasti aiheeseen liittyen. Jos kritiikki kohdistuu yksilön persoonaan, uskontoon ja etniseen taustaan, kritiikin esittäjät pissaavat oman tavoitteensa päälle. Niin metsä huutaa, kuin sinne vastaa.
Maahanmuuton haasteita voi lähestyä ratkaisukeskeisesti, ei törkeyksiä huutelemalla. Maahanmuuttopolitiikan haasteet eivät ole perustelu yksittäisen ihmisen ihmisarvon vastaiseen kohteluun ja loukkauksiin. Se ei kuulu sivistysvaltioon.

Näin kirjoittaa Maria Saari 22.4.14 HS mielupideosastossa;
"Maa­han­muut­to­kriit­ti­syy­des­tä on tul­lut nät­ti ta­pa pe­rus­tel­la aja­tuk­sia, jot­ka ai­kai­sem­min ei­vät ken­ties oli­si kes­tä­neet päi­vän­va­loa".
"Mi­nua hä­vet­tää ja suu­tut­taa se syl­ki­jä­poi­ka. Mi­nua hä­vet­tää ja suu­tut­taa kuu­lua sii­hen enem­mis­töön, jo­ka saa elää päi­väs­tä toi­seen tie­dos­ta­mat­ta, mi­ten mo­net suo­ma­lai­set ja Suo­mes­sa asu­vat jou­tu­vat kär­si­mään syr­jin­näs­tä jo­ka päi­vä".

Jukka Mäkinen

"Bussikuskina työskentelevä maahanmuuttaja osallistuu kunniallisesti yhteiskunnan rakentamiseen."

Bussikuskina toimiva maahanmuuttaja jättää yhden suomalaisen bussikuskin työttömäksi, yhteiskunnan elätettäväksi ilman työpanosta. Sen sijaan, että ihmiskaupataan ulkomailta ajotaidottomia, kielitaidottomia ja paikkonja tuntemattomia maahanmuutettuja, joille järjestetään kunnallinen asunto ylikalliilla pääkaupunkiseudulla julkisin varoin, maksetaan ylikallis bussinkuljettajan ajokortti julkisin varoin, jätjestetään ylikallis kielikoulutus julkisin varoin, ja päälle vielä sosiaalitukea, kotoutusta perheenyhdistämistä jne, jne kannattaisi kenties auttaa sitä työttömäksi jäävää suomalaista bussikuskia saamaan sellainen kohtuuhintainen asunto pääkaupunkieudulla että palkasta jäisi vielä rahaa ruokaankin.

Helsingissä taitaa olla maailman kalleimmaksi tulevat bussikuskit.

Minusta se on typerää, Alpista en osaa sanoa.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Pääkaupunkiseudulla on huutava pula bussi- ja taksikuskeista, mutta suomalaisille nämä työt eivät kelpaa. Samaan aikaan kuitenkin maahanmuuttajia syytetään siitä, kun mokomat vievät kantasuomalaisten työt! Ja vielä samaan aikaan vielä pukeutuvat kulttuurinsa mukaisesti!Jotenkin epäreilua niitä maahanmuuttajia kohtaan, jotka ahkerasti osallistuvat yhteiskuntamme rakentamiseen.

Toni Seppänen

Kyllä bussit kulkisivat ja talot rakentuisivat vaikka ei olisi ainuttakaan armoitettua maahansaapuja Suomessa. Ei auta jos yhtä töissä olevaa mamua kohtaan on kolme työtöntä.

Tosiaan kun juttujasi lukee niin mieleen ei tule pulppuava rakkaudenlähde vaan kireä mielenterveyshoitaja.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

No, miten saat suomalaiset ajamaan taksia ja bussia? Tiedän muutaman työtä vailla olevan suomalaisen, jotka ovat kieltäytyneet kyseisistä ammateista, vaikka töitä olisi heti tarjolla? Ymmärrän, ettei kaikki sovellu kyseisiin ammatteihin, joten on myös vastuullista kieltäytyä,jos ei koe olevansa sopiva vaativaan palveluammattiin. Kuitenkin samaan aikaan on hienoa, että näihin samoihin tehtäviin löytyy ahkeria ja motivoituneita henkilöitä maahanmuuttajista.

Ei tosiaan auta, jos suomalaiset ovat työttöminä ja avoimet työpaikat eivät kiinnosta. Eiköhän tässä asiassa olisi itsetutkiskelun paikka. Eli meidän naapurit toimivat ihan samoin, kuten me suomalaiset aikanaan. Onneksi löytyy ahkeria ja työtä pelkäämättömiä ihmisiä, jotka haluavat pitää huolta itsestä ja perheistään.

Jukka Mäkinen

Älä Alpi viitsi tuollaista sontaa. Suomalaisia olisi tulossa vaikka kuinka paljon bussi ja taksikuskeiksi, mutta vapailla markkinoilla pääkaupunkiseudun asunnot ovat niin kalliita ettei niitä bussikuskin palkalla maksella.
Mamut sen sijaan pääsevät suoraan yhteiskunnan tukemiin edullisiin kaupungin asuntoihin, joihin kantasuomalaiset saavat jonottaa vuosia, ja joissa jotkut hyväpalkkaiset poliittisn perustein asunnon saaneet roikkuvat vuosikausia.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalinta perustuu sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen. Ohituskaistaa käyttäviä, yhteisestä kuormasta syöviä ja järjestelmää hyväksikäyttäviä löytyy aina riippumatta ihmisten taustasta.

Valitettavasti pääkaupunkiseudun työttömyys kasvaa muuta maata nopeammin ja kantaväestön ja erityisesti maahanmuuttajien asunnottomuus on kasvussa. Asunnottomista maahanmuuttajien osuus on 25% ja asunnottomista perheistä 60%.

Asuntojen hintataso on todellakin hidaste pääkaupunkiseudun työllisyydelle ja kasvulle. Ongelma on myös se, ettei vuokra-asuntojen rakentaminen samassa suhteessa vähennä asunnottomuutta. Myös pääkaupunkiseudun kaupunkien motivaatio kaavoittaa riittävästi ei ole riittävä, tahto puuttuu. Kunnianhimoisen Paavo-projektin tavoitteiden saavuttaminen on haasteellista.

Kuitenkin, niin maahanmuuttajia kuin kantasuomalaisia on kohdelta ihmisarvoa kunnioittaen, kannustaen ja tukien kiinnittymään työelämään ja yhteiskuntaan. Työ on parasta lääkettä elämänhallintaan ja omanarvontunteen vahvistamiseen. Yhteiskunnan tulee poistaa työttömältä esteet työllistyä, kuten asunto- ja sosiaalipolitiikkaa kehittämällä ja maahanmuuttajien riittävään kielikoulutukseen panostamalla.

Mutta, myös yksilön velvollisuuksia ja vastuuta on korostettava. Vastuu saattaa myös vaatia siirtymistä mukavuusalueen ulkopuolelle, kuten valmiutta käydä töissä hiukan kauempana. Tuntemani bussin- ja taksin kuljettamisesta kieltäytyvät työttömät asuvat pääkaupunkiseudulla, ja heille asuminen ei ole suurin ongelma.

Miksi koskaan ei kyseenalaisteta suomalaisten asennetta työn vastaanottamiseen? Tietysti samalla on muistettava, että suurin osa kaikista työnhakijoista on vastuullisia ja ahkeria.

Hannu Töyri

Maahanmuutto ei ole sinänsä hyvä eikä huono asia, mutta molempia on.
Huono maahanmuuto on todella kallista Suomelle, ihan taloudellisesti mitattuna, mutta myös sen tuomat haitalliset ilmiöt ja vaikutukset heikentävät suomalisen yhteiskunnan tasoa. Tähän hyvä myös laskea ulkomaalaisten tekemät rikokset (eivät ole siis maahanmuutajia). Mikä rikkaus on se, että Suomeen on tullut kerjäläisyyttä.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Juhana Vartiaisen mielestä Ruotsin viime vuosien hyvälle taloustilanteelle on monta selvää syytä.
Ruotsin on ennakkoluulottomasti houkutellut maahanmuuttajia. Se näkyy työllisyyden kasvuna.
Kun omasta takaa väestö ei enää kasva niin maahanmuutto lisää talouden dynamiikkaa. Esimerkiksi Ruotsiin muuttaneet lähes 400 000 suomalaista ja heidän jälkeläisensä ovat hyödyttäneet valtavasti Ruotsin taloutta.
-Se oli valtava epäonnistuminen Suomelle, Vartiainen valittelee.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/25/juhana-var...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kerroppas Alpi mistä se sitten johtuu että ainakin 70-luvulta asti on meille kerrottu että Suomesta loppuu työntekijät ja tulee armoton työvoimapula. Vieläkään ei taida olla hetkeäkään ollut ettei olisi ollut mahoton työttömyys koko ajan.

Ihanaa olisi se näin vanhemmalla ijällä kun meitä kuuskymppisiä kyseltäisiin sairaspäivien tuuraajiksi ja viikonlopun paikkaajiksi ja helpotettaisiin verotuksessa kunhan vain mentäisiin apuun kun työvoimapula olisi niin julmettu.
Vähäksi aikaa kun istahtaisi osuuskaupan peliautomaatin viereen niin heti olisi joku kyselemässä että etkö joutaisi iltapaiväksi kaivinkonetta ajamaan kun meiltä kaveri lähti rahakkaampiin töihin ja tarttis omakotitalon pohjat kaivaa. Ja jos et heti lähtisi niin kohta olisi toinen kyselemässä trukkikuskiksi ,kun tartti rekka lastata eikä ole ketään tekemään ja rekkakuski senkun v..tuilee.

Koska tulee se hetki että tilanne olisi etes lähimainkaan tuollanen. Jos noin olisi niin sitten hyväksyisin puheet työvoiman tuonnista ulkomailta.
Paskapuhetta on työvoimapula Suomessa sano Vartiainen mitä tahansa unihoureissaan.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Tässä Alpille hiukka realismia. Tätä tulee olemaan Suomessakin eli valtava määrä ihmisiä, jotka eivät valtiontaloutta tule hyödyttämään millään tavalla.

http://money.aol.co.uk/2014/04/30/50-000-immigrant...

"Migration Watch chairman Sir Andrew Green said the research intended to combat the argument that immigrants "work hard and pay their taxes".

He said: "This analysis shows quite simply that the taxpayer is subsidising their wages; no wonder then that employers are in favour of them and that so many people find the UK such an attractive destination.

"We constantly hear that immigrants work hard and pay their taxes. There is no doubt that many of these people do work hard but it is a fact that those on the minimum wage pay virtually no direct taxes and, if in a couple, they can receive significant sums in tax credits and other benefits."

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Tämä ohje sopii ohjeeksi muulloinkin, kun vaalien aikaan. Parhaat tulokset saadaan rakentavasti, asiallisesti, toista osapuolta ja ihmisarvoa kunnioittavasti. Näin meidän ei tarvitse luopua kansallisesta kunnioituksesta, vaan voimme ylpeästi nojata kulttuuriimme.

"Siirtolaisuusinstituutti vetoaa puolueisiin ja EU-vaalien ehdokkaisiin, että maahanmuuttokeskustelu pysyisi asiallisena.

– Demokratiaan kuuluvat erilaiset näkemykset ja arvolataukset. Siirtolaisuusinstituutti vetoaa puolueisiin ja yksittäisiin EU-ehdokkaisiin, että vaaleissa siirtolaisuutta, maahanmuuttoa ja etnisiä kysymyksiä käsiteltäisiin rakentavasti ja ihmisarvoisesti, instituutin johtaja Ismo Söderling sanoo".
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/siirtolaisinstituu...

Toimituksen poiminnat