Ääriajattelua vastaan on taisteltava

Kun näen provokatiivisen huntupäisen naisen vaalimainoksessa – alan voida pahoin. Kun näen facebookissa jaetun tekstin; islam vahingoittaa sinua ja läheisiäsi – tulen surulliseksi.

Sisäministeriön julkaiseman väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta käy ilmi, että väkivaltaiseen ääriajatteluun viittaavat merkit näkyvät jo koulussa oppilaiden asenteissa aatemaailmaan perustuvana vihana ja suvaitsemattomuutena. 

Minusta kansallismielinen poliittinen propaganda tukee ääriajattelua muokkaavia asenteita esimerkiksi keskusteltaessa maahanmuutosta ja erilaisuuden kohtaamisesta, koska nykyinen keskustelu tietoisesti rakentaa vastakkainasettelua. Tutkijoiden mukaan muslimien tuntema epäoikeudenmukaisuus altistaa radikalisoitumiselle ja vastakkainasettelulle. 

Puhetutkija ja kirjailija Juhana Torkkinin mukaan suomalainen puhekulttuuri on raaistunut. Netin keskustelupalstojen  epäkohtelias puhetapa on siirtynyt arkisiin kohtaamisiin. On siis lopulta väliä, miten vaikeatkin asiat tuodaan esille. Öykkäröinti ja moukarointi eivät lisää uskottavuutta, luottamusta ja kokemusta tasapuolisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja onnellisuudesta.

Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että panostetaan ennakoiviin toimenpiteisiin, joilla puututaan syrjäytymiseen, pahoinvointiin ja turvattomuuden tunteeseen. Tämä onnistuu elämänhallintataitoja kehittämällä sekä koulutukseen ja työelämään motivoimalla. Konkreettisesti kysymys on elämänasenteesta ja taloudellisista resursseista ennaltaehkäiseviin toimiin, joilla yhteiskunnallinen eriarvoistuminen pidetään kurissa.

Kansakunnan henkisen ja taloudellisen menestyksen perusta on inhimillinen ja älyllinen ihmisyyteen nojaava sivistys, joka lopulta on hyvinvointimme ja onnellisuuden mahdollistaja rakentaen yhteistyön kivijalkaa – luottamusta.

Kukaan ei kiistä yhteiskunnallisten haasteiden olemassaoloa, mutta moniäänisen kansakunnan ajattelun tulisi lähteä alhaalta ylöspäin maltillisesti ja sivistyneesti. Ei ylhäältä käskyttäen ja kyvyttömyytenä vastaanottaa kritiikkiä.

Esimerkiksi keskusteluun maahanmuutosta ja sen mukana ryöpsähtäneisiin ilmiselviin ylilyönteihin eivät ole puuttuneet ne, joiden velvollisuus se olisi ollut. Sen sijaan julkisesta mielensä pahoittamisesta ja vastuun pakoilusta on tullut maan tapa.

Näin kylvetään kasvualustaa väkivaltaiselle ja suvaitsemattomalle vihaa pursuavalle ääriajattelulle.

 

 

AlpiRipatti
Keskusta Mäntyharju

Olen perheenisä ja Keskusta-aktiivi Mäntyharjusta. Maaseutu ja sen mahdollisuudet ovat intohimoni. Hoitajana hoitotyön ja hoitajien arvostuksen lisääminen on minulle sydämen asia. Työssäni ihmisten kuuntelijana ja vierellä kulkijana olen erityisesti oppinut arvostamaan välittämistä ja huolenpitoa lähimmäisestä. Mottoni on ”huominen on uusi mahdollisuus”. Tärkein elämänvoimani ja tukisatama on perheeni. Rakkaus on se lähde, josta pulppuaa voimani arjessa jaksamiselle. Arjessa jaksamista tukevat harrastukseni; pianon- ja kitaran soitto, pientilan harraste-eläimet, lukeminen, politiikka, rankasavotta ja nikkarointi.
Yhteiskunnallinen toimintani ja ajatteluni pohjautuvat ihmisyyden ja sen kehitystarpeen kunnioitukselle, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja heikomman puolustamiselle sekä yhteisvastuulle kohtuullisuus huomioiden. Ihmisyydellä tarkoitan vastuuta lähimmäisestä, ihmisten keskinäistä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, toisten tapojen, arvojen ja hengellisen vakaumuksen kunnioittamista ja suvaitsemista sekä vaatimusta yhteiskunnan ehdottomasta oikeudenmukaisuudesta.
Haluan korostaa jokaisen ihmisarvon tunnustavaa, ihmisten erilaisuuden hyväksyvää ja ihmisten yhteistyötä vaalivaa moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta.
Minua kiehtoo myös hajautettu yhteiskunta ja elämän yksinkertaisuus ilman suuruuden ihannointia, joka huomioi kestävän luontosuhteen. Se, että ihmisen lähiympäristö voisi luoda edellytykset yksilön hyvinvoinnille ilman jatkuvaa tuottavuuden kasvua ja tehostamista. Pikemmin arvostan ihmisen henkisen kasvun merkitystä.
Ihmisyyden ytimeen kuuluu kyky tehdä eettisesti harkittuja valintoja – hyvä ohje on: tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän, jos olisit hänen asemassaan.
Suomessa puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta – yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, kuinka se huolehtii vähäosaisista. Julkisen vallan pitää tukea heikompia ja taata kansalaisten oikeuksien toteutuminen. Luottamustehtäviäni: kirkkovaltuutettu, pääluottamusmies, sivistyslautakunnan varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu