AlpiRipatti Heikomman puolesta

Ääriajattelua vastaan on taisteltava

Kun näen provokatiivisen huntupäisen naisen vaalimainoksessa - alan voida pahoin. Kun näen facebookissa jaetun tekstin; islam vahingoittaa sinua ja läheisiäsi - tulen surulliseksi.

Sisäministeriön julkaiseman väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta käy ilmi, että väkivaltaiseen ääriajatteluun viittaavat merkit näkyvät jo koulussa oppilaiden asenteissa aatemaailmaan perustuvana vihana ja suvaitsemattomuutena. 

Minusta kansallismielinen poliittinen propaganda tukee ääriajattelua muokkaavia asenteita esimerkiksi keskusteltaessa maahanmuutosta ja erilaisuuden kohtaamisesta, koska nykyinen keskustelu tietoisesti rakentaa vastakkainasettelua. Tutkijoiden mukaan muslimien tuntema epäoikeudenmukaisuus altistaa radikalisoitumiselle ja vastakkainasettelulle. 

Puhetutkija ja kirjailija Juhana Torkkinin mukaan suomalainen puhekulttuuri on raaistunut. Netin keskustelupalstojen  epäkohtelias puhetapa on siirtynyt arkisiin kohtaamisiin. On siis lopulta väliä, miten vaikeatkin asiat tuodaan esille. Öykkäröinti ja moukarointi eivät lisää uskottavuutta, luottamusta ja kokemusta tasapuolisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja onnellisuudesta.

Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että panostetaan ennakoiviin toimenpiteisiin, joilla puututaan syrjäytymiseen, pahoinvointiin ja turvattomuuden tunteeseen. Tämä onnistuu elämänhallintataitoja kehittämällä sekä koulutukseen ja työelämään motivoimalla. Konkreettisesti kysymys on elämänasenteesta ja taloudellisista resursseista ennaltaehkäiseviin toimiin, joilla yhteiskunnallinen eriarvoistuminen pidetään kurissa.

Kansakunnan henkisen ja taloudellisen menestyksen perusta on inhimillinen ja älyllinen ihmisyyteen nojaava sivistys, joka lopulta on hyvinvointimme ja onnellisuuden mahdollistaja rakentaen yhteistyön kivijalkaa - luottamusta.

Kukaan ei kiistä yhteiskunnallisten haasteiden olemassaoloa, mutta moniäänisen kansakunnan ajattelun tulisi lähteä alhaalta ylöspäin maltillisesti ja sivistyneesti. Ei ylhäältä käskyttäen ja kyvyttömyytenä vastaanottaa kritiikkiä.

Esimerkiksi keskusteluun maahanmuutosta ja sen mukana ryöpsähtäneisiin ilmiselviin ylilyönteihin eivät ole puuttuneet ne, joiden velvollisuus se olisi ollut. Sen sijaan julkisesta mielensä pahoittamisesta ja vastuun pakoilusta on tullut maan tapa.

Näin kylvetään kasvualustaa väkivaltaiselle ja suvaitsemattomalle vihaa pursuavalle ääriajattelulle.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Niko Sillanpää

Miksi sitten Suojelupoliisin ja ulkomaalaisten vastaaviensa mielestä merkittävin ja vaarallisin väkivaltaisen ekstremismin laji on islamilainen jihadismi?

Jos islamilainen jihadismi on Alpin ja "tutkijoiden" mielestä syrjäytymisongelma ja valtaväestöjen syytä, miten "teorianne" selittää, että muut syrjäytyneet ryhmät eivät tee ekstremistisiä väkivallantekoja?

Esa Niemi

Alpi, epäonnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa ei saada onnistuneeksi leimaamalla ihmisiä, jotka tavoittelevat onnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa.

Massamaahanmuutto konfliktimaista on tuonut ongelmia tänne eikä ongelmien esiinottajien nimittely poista itse ongelmia. Tuomitset vastakkainasettelun, mutta dialogin sijaan pyrit juuri vastakkainasetteluun.

Keskusta on ollut mukana kiihdyttämässä massamaahanmuuttoa vastaanottokyvyn ylittämisestä ja kotoutumisen tuloksista välittämättä. Tästä on tullut joukko ongelmia, joiden käsittelyn ratkaisuksi on nähty ongelmien kieltäminen.

Maahanmuuttopolitiikka on politiikkaa siinä missä sote-, talous- tai ympäristöpolitiikka ja se on normaalia demokraattista prosessia. Jos näet demokratian ongelmana, niin ehdota valtiomuodon vaihtoa.

Jos joku on sitä mieltä ettei islam vastaa hänen näkemystään ihmisoikeuksista, yhteiskuntajärjestelmästä tai lainsäädännöstä, niin mitä sitten? Jos sinä näet islamin ideologian länsimaisia arvoja paremmaksi, niin ole hyvä ja osoita, että siinä olisi jotain meille tavoiteltavaa länsimaisten arvojen sijaan. Kommunismista ei ollut pakko tykätä, vaikka julkisen keskustelun tuli olla Neuvostomyönteistä ja ihmisiä pyrittiin leimaamaan Neuvostovastaisiksi.

Jos olet sitä mieltä, että vastaanottokyvyn ylittävä maahanmuuttopolitiikka kotoutumisen tuloksista välittämättä on hallittua politiikaa järkevämpi vaihtoehto, niin ole hyvä ja osoita se. Et voita mitään debaattia sillä, että arvostelet keskustelukumppanin kenkiä argumenttien sijaan.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Minusta tämä taisteluun lietsominen toisten mielipiteitä vastaan on ällöttävää.

Ilmeisesti äärikeskustalaista fanatismia ?

Siitä ongelmasta. Ilmeisesti ryhmien erikoiskohtelu syrjäyttää globaalisti. Jos ihmisiltä vaadittaisiin samaa, olisi pakko sopeutua elämään. Asioiden hyssyttely kärjistää ongelmia.

Äärihyssyttely ja erikoiskohtelu on oikeasti vaarallista. Englannissa leimakirveenpelko ja vaikeneminen vahingoitti 1400 nuorta tyttöä, vaikka poliisille oli tehty ilmoituksia rikoksista. Ongelmien sivuuttamista esiintyy Suomessakin. http://en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexua...

Update tänään, Oxford:issa hyssyteltiin. +300 nuorta tyttöuhria, turhaan. http://yle.fi/uutiset/300_nuoren_hyvaksikaytto_pal...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ennen peruskoulu-uudistusta saatettiin rikkaiden parissa puhua halveksivasti vähävaraisista. Uusi äärioikeisto haluaa samanlaisen jaon. Haukkumalla lähiöitä ja toimeentulotukea saavia ja ennenkaukkea pakolaisia he kuulostavat tyhmiltä pohatoilta. Myös ihmisryhmien syynääminen kuuluu sellaiseen ajattelutapaan minkä pitäisi olla jätetty räikeeseen luokkayhteiskuntaan. Kansallismieliset eivät ole kiinnostuneet omassa maassa rakentavan roolin otosta vaan ripustaa milloin minkin ryhmän tikun nokkaan jotta sen voisi ulkopuolistaa. Sellainen yhteiskunta on kuin Venäjä Putinin käsissä. Putin jättää nyt homot rauhaan kun pistää huomion valloitussotaan. Seuraavaksi alkaa jahdata omaa oppositiotaan laajemmaltikin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Alina Santalainen oli paljon Ripattia liberaalimpi aloitteessaan, jolla työllistettäisiin myös maahanmuuttajia ja ehkäistäisiin myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Jari Leino

Kerroit, että kun näet huntupäisen naisen vaalimainoksessa - alat voida pahoin.

Miksi? Siksikö, että elämälle vieras uskonto on pakottanut tuon naisen verhoutumaan huntuun? Vai siksikö, että joku tuo tämän tosiasian esille vaalimainoksessa?

Kerroit, että "moniäänisen kansakunnan ajattelun tulisi lähteä alhaalta ylöspäin maltillisesti ja sivistyneesti. Ei ylhäältä käskyttäen ja kyvyttömyytenä vastaanottaa kritiikkiä."

Etkö lainkaan ymmärrä, että ne, jotka pitävät naisen piilottamista kaavun taakse elämälle vieraana ja ihmisoikeuksien vastaisena asiana edustavat nimenomaan alhaalta ylöspäin lähtevää kansakunnan ääntä. Kun taas sinä edustat ylhäältä räksyttävää ja käskyttävää elitismin ääntä, joka on kyvytön vastaanottamaan kritiikkiä.

Toimituksen poiminnat