AlpiRipatti Heikomman puolesta

Asunto on ihmisarvoisen elämän perusta

Pitkään jatkuva asunnottomuus on vakava haaste elämänhallinnalle. 

 

Vuodesta toiseen asiaa päivitellään ja epäkohdat tiedostetaan, mutta tahto ongelman ratkaisemiseksi puuttuu. 

 

Juhlapuheissa ministeri vaihtuu, mutta tulokset asunnottomuuden ratkaisemisessa odottavat itseään. 

 

Monen mielestä poliitikot ovat ulkoistaneet itsensä asunnottomuuden hoidosta.

 

Nykyinen asuntopolitiikka onkin hampaaton antaen rakennusliikkeille ylivallan tavallisen ihmisen perusoikeuden kustannuksella. 

 

Rakennusliikkeet syyttävät kuntia kaavoituksen puutteesta, mutta perimmäinen syy taitaa lopulta olla rakentajien ahneus - haluttomuus rakentaa edullisia vuokra-asuntoja. 

 

Sen sijaan rakentajia kiinnostaa hyvän tuoton ns. kovan rahan asuntotuotanto. 

 

Sosiaalisen asuntotuotannon rakennuttajat eivät halua eikä heidän tarvitse rakentaa markkinavuokria halvempia asuntoja, koska he joutuisivat alentamaan nykyisiäkin vuokria.

 

Asunnottomuuden ratkaisemiseksi tarvitaan ennakkoluulottoman keskustelun lisäksi rohkeita ideoita, kuten konttikoti, joka oli syksyllä 2014 esiteltävänä Helsingin narikkatorilla. 

 

Turvapaikanhakijoiden runsas saapuminen voi olla myös luova mahdollisuus löytää ratkaisumalleja asunnottomuuden vähentämiseen ja poistamiseen.

 

Toisaalta on aiheellista pohtia, ratkeaako asunnottomuus rakentamisella, kun vastaavasti kysyntä kasvaa. 

 

Jatkuva kasvu ja räjähdysmäinen muuttoliike pääkaupunkiseudulle ovat haastava yhdistelmä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. 

 

Ennusteiden mukaan puolet turvapaikan Suomesta saaneista hakijoista siirtyy pääkaupunkiseudulle. Tämän seurauksena asunnottomuus entisestään lisääntyy.

 

Hyvinvointiyhteiskunnan on turvattava kaikille ihmisille kohtuuhintainen asunto, joka on perusta ihmisarvoiseen elämään. 

 

Ihmisen perustarve ei saa olla keinottelun ja ahneuden kohteena.

 

(Kirjoitus Helsingin Sanomien mielipide-osiossa 18.10.2015)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Syytät väärin perustein rakennusyhtiöitä, kun kyse on kuntapäättäjien haluttomuudesta saada kuntaan edullisia vuokra-asuntoja.

Edullisia tai pieniä vuokra-asuntoja ei haluta, koska ne toisivat kuntaan pienituloisia ihmisiä, esimerkiksi maahanmuuttajia, jotka olisivat rasite kuntataloudelle ja loisivat paineita veroäyrin nostamiseen. Pieniin ja halpoihin asuntoihin muuttajat olisivat pienituloisia, ja usein työttömiä, jotka rasittavat taloudellisesti kuntaa.

Helsingissä esimerkiksi edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen torpataan siten, että perustellaan, että ei voida rakentaa "slummeja", ja slummilla tarkoitetaan tällöin laajaa vuokra-asuntokeskittymää.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Syyttäisit niitä oikeita syntipukkeja. Kunnanvaltuutettuja jotka eivät kaavoita ja eduskunnan kansanedustajia jotka säätävät verolait ja vaatimukset rakentamiselle asetuksien ja lakien muodossa.

Tuo väite että rakennusala tekisi jotain erittäin suuria voittoja aivan naurettava. Eivät ne pörssissä pärjää, joten mihin ne suuret "voitot" menevät?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

"Sosiaalisen asuntotuotannon rakennuttajat eivät halua eikä heidän tarvitse rakentaa markkinavuokria halvempia asuntoja, koska he joutuisivat alentamaan nykyisiäkin vuokria."

Ei olisi varmaankaan markkinatalouden vastaista "sosialisoida" valtion haltuun nuo sosiaalisen asumisen toimijat ja laskea vuokria kohtuullisen tuoton tasolle. Nuo toimijathan eivät ole yrityksiä markkinatalousmielessä.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan on laskettava asuntotuotannon verotusta. On melko erikoista, että esimerkiksi kiinasta tuodun elektroniikan prosentuaalinen verokertymä jää olennaisesti pienemmäksi kuin elämisen kannalta välttämttömän asumisen.

Toimituksen poiminnat