AlpiRipatti Heikomman puolesta

Stressaantuneiden iltajuominen kasvussa

Yle uutisoi, että sressaantuneiden iltajuominen on kasvussa.

Jassoo - mistäkö säästöjä leikkausten sijaan? Yllätys, yllätys ei hoitajien ja kassojen palkoista, vaan erityisasemassa olevasta suomalaisesta alkoholikulttuurista.

Nämä säästöt ei nyt kuitenkaan onnistu hallituksen ohjauksella ja pakolla, vaan niihin tarvitaan jopa yksilön motivaatiota pidättäytyä halusta saada pää erilaisilla mömmöillä sekaisin.

Huh, Huh. Taidan olla aikamoinen idealisti ja kukkahattusetä, kun kannabiskin halutaan laillistaa. Kaikki mömmöt naamariin ja baanalle. Ja hei, vielä se nuuska ylähuulen alle turvottamaan.

Haa, johan menee lujaa. Julkinen sektori on liian kallis ja huumeetkin pitäisi vapauttaa.

Niin, taisin unohtaa, nämä maahanmuuttajathan ne vie Suomen perikatoon. Mitä sitä omasta pesästä ja sen haasteista, ku ne voi ulkoistaa. Haa, ei kun vihapuhetta kehiin.

Olisiko kuitenkin aika vihdoinkin keskustella ihan asiasta. Jätetään moukkamaiset huutelut, maahanmuuttajat ja avioliittoon haluavat rauhaan.

Mennään perusasioiden äärelle - oman mukavuusalueen sisäpuolelle ja lopetetaan haasteiden ulkoistaminen.

Keskustellaan koko ajan kasvavasta pommista - alkoholista ja sen haitoista yksilölle ja yhteiskunnalle.

Tähän päälle tarjoan mahdollisuutta keskustella raivokkaasti ja päämäärätietoisesti vanhustenhoidosta.

Katsos, poliisejakin vois ihan luvan kanssa karsia, kun juoppoja ja naistenhaakkaajia ei tarttis kuskata putkaan. Mikä säästö!

Sori, jos pahoitin mielesi. Ja sori alkoholiteollisuus - olettehan urheilun merkittävä tukija - suoranainen mahdollistaja.

Olen tietysti mielestänne väärässä - tiukkapipo. Monen mielestä kun elämä ilman alkoholia on teeskentelyä.

Mutta - alkoholi on jatkuvasti kasvava kansanterveydellinen ja taloudellinen syöpä.

Olin mielestäsi kukkahattusetä tai ei - silti, kippis alkoholin kohtuukäytölle!

Ps. Yli 10 miljardia - voitko kuvitella. Se on aikamoinen kasa euroja. Kaksi kertaa Suomen valtion budjetti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ps. Yli 10 miljardia - voitko kuvitella. Se on aikamoinen kasa euroja. Kaksi kertaa Suomen valtion budjetti!"
Onhan se toki paljon rahaa kymmenenkin miljaarttia.
http://vm.fi/documents/10623/624605/Budjettitaloud...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuo Ylen artikkelin aihe kuulostaa kovin tutulta. Itse en nuorempana käyttänyt alkoholia lainkaan ja ajattelin alkoholiongelmien kehittyvän ensisijaisesti rajusta putkijuomisesta. Olen kuitenkin nähnyt, että lasillisen viiniä tai tuopin-pari olutta käyttö ruokajuomana päivittäin voi yhtä lailla kehittyä ongelmatasolle. Juurikin käyttö voi lähteä stressin ja ahdistuksen "itselääkinnästä" ja kyllähän alkoholi niihin oikeasti auttaakin. Ongelma vain on, että alkoholin käyttö tekee ongelmat herkemmiksi ja lopulta stressi ja ahdistus laukeavat ensisijaisesti alkoholin puutteesta.

Sinällään mielenkiintoista, miksi alkoholikuolemien määrä oli vuonna 2008 ennätyksellisen korkealla, miehillä 4 kertaa korkeampi kuin 1970-luvun taitteessa. No tuota tilastoa ei ole vakioitu väestömäärän suhteen, joka sekin on hieman kasvanut. Mutta mielenkiintoista, miksi kasvu taittui tuon jälkeen ja on nyt kovassa laskussa. Kehityksessä saattaa toki olla jotain ikäryhmävaikutusta, nyt kun suuret ikäluokat ovat ikääntymässä.

Toisaalla kerrotaan, että taustalla olisivat erityisesti maksakirous, jonka yleisyys on Suomessa huippuluokkaa. Nähtävästi kasvu on ollut yhteydessä yleiseen alkoholin kulutuksen kasvuun. Esimerkiksi viimeisten 50 vuoden aikana esimerkiksi viinin juominen on kasvanut lähes nollasta ja ehkä saavuttanut sellaisia segmenttejä, jotka eivät väkeviä tai olutta ole niinkään käyttäneet. Tietenkin keskiolut muodostaa suurimman osuuden ja ehkä juuri keskiolutkulttuurin kehittyminen on vaikuttanut myös terveysongelmiin.

Kannabis olisi kyllä alkoholia selvästi turvallisempi päihde – sillä ei ole erityisiä terveyshaittoja aikuisille. Jos jotain pitää käyttää sen stressin vuoksi, kannabis ehdottomasti olisi myrkkyä parempi. Sen laillistamisesta voisi tulla vuosisadan terveysteko. Jos laillistaminen siis johtaisi alkoholin käytön korvaamiseen, mikä toki ei ole itsestäänselvyys. Humala maistuu.

Toimituksen poiminnat