AlpiRipatti Heikomman puolesta

Käytetyt neulat ja ilokaasun väärinkäyttö - onko vastuullista leikata liksaa?

Olemme saaneet lukea viime päivinä, kuinka Hus-labran työntekijä on pistänyt käytetyillä neuloilla HUSLAB:in toimipisteessä Helsingin Kampissa altistaen tartuntataudeille noin parikymmentä potilasta ja heti perään Hus kertoi neljän Kätilöopiston sairaalan kätilön väärinkäyttäneen ilokaasua työpaikallaan.

Tämä on karua todellisuutta ja kertoo hallituksen päättämien palkanalennusten lisäävän jo nyt kiireen ja jaksamisen ristitulessa työskentelevien hoitajien altistumista hoitoalan potilasturvallisuuden vaarantaville tapauksille - myös hoitotyön eettisyyden kustannuksella.

Tuottavuus ja tehokkuusmantraa hokemalla mennään eittämättä ojasta allikkoon, kun hoitotyön kiire ja liikakuormitus ajavat hoitotyöntekijöitä loppuun.

Oikeistolainen mielikuva menestyvästä ja riippumattomasta yksilöstä jatkuvasti yhteiskunnalle tuottavana moniosaajana on epärealistinen ihanne, jonka ansaan tuntuu yhä useampi tippuvan.

Tuntuu unohtuvan, että hoitajakin on ihminen - ei kone. Ymmärtämättömyyden ja kovapäisyyden seurauksena yhä useampi maksaa kovan hinnan hoitotyön virheistä ja eettisyyden romahtamisesta kiireen, liian suuren työmäärän ja uupumisen seurauksena.

Tätäkö me haluamme?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Onkohan kysymys pikakoulutetusta verenottajasta, uudisasukkaasta jonka hygieeniakulttuuri o omalla tasollaan?

Pekka Pylkkönen

Melkoisia taikapäätöksiä. Päätöksiä ei ole tehty mutta hoitsut menettää järkensä jo etukäteen.

Ei ihan oikeasti. Ei taas mitään järkeä näissä assosiaatioissa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Olisiko kuitenkin että pitäisi kouluttaa enemmän hoitajia ja lääkäreitä? Salaliittoteoria kiertää, että lääkäriliitto pitää opintopaikat tahallaan vähäisinä jotta palkat pysyisivät korkealla. Ainut tapa täyttää kiintiöt on tuoda lääkärit virosta ja venäjältä tai palkata epäpäteviä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Alpi raapii jäävuoren huippua. Totuus on kuitenkin siellä pinnan alla.

HUS:n neulaepisodi oli selkeä yksittäistapaus. Siinä oli kyseessä tökerö ammattitaidottomuus, johon yksikään koulutettu ammattilainen ei olisi langennut. Ei neuloja roskista yleensä kaiveta ja sokea reettakin näkee, että neulaa on käytetty.

Verrannollista siihen, että sotilas lataisi aseeseensa vääränkaliberisen patruunan. Sellainenkin onnistuu, jos sotilasta ei ole koulutettu kunnolla. Tai metsuri sahaisi puuta moottorisahalla, jossa ei ole ketjua.

Suuri, vaiettu ja piilotettu ongelma terveydenhuoltoalalla on alan mittava päihdeongelma, jota virallisesti ei ole olemassakaan.

Joka vuosi joukko lääkäreitä, hoitajia ja lähihoitajia menettää työlupansa päihteiden väärinkäytön johdosta.

Päihteiksi lasketaan tässä alkoholi, huumeet ja huumaavat lääkeaineet.

Lääkärit kirjoittelevat reseptejä itselleen ja hoitajat anastavat lääkkeitä lääkevarastoista ja potilaiden lääkeannoksista. Ensihoitaja saattaa vetää osan ambulanssin morfiineista henkilökohtaisesti.

Kun lääkäri on tokkurassa, hänellä on potilaan mielestä kenties huono päivä. Tosiasiassa hän saattaa sillä hetkellä olla vaarallisempi potilaalleen kuin valelääkäri E.L.

Mikä lienee potilasturvallisuuden taso, jos potilas saa blaseboja ja hoitaja vetää vahvat särkylääkkeet naamariin itse.

Joka vuosi käryää useita...joka vuosi.

Siinä on ilokaasuttelut vain pientä pintaraapaisua.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Hallituksen kehysriihessä esiteltiin infrahankkeiden toteutumista; Raide-Jokeri, Tampereen raitiotie ja muun muassa vitostie. Sinällään hienoa mutta,

Tämä ei poista tosiasiaa, että julkisen sektorin matalapalkka-alojen palkkoja ja koulutuksen sivistyspääomasta leikataan. Ei edes leikata tasapuolisesti kaikilta palkansaajilta.

Näinkö edistetään tasa-arvon ja reiluuden kokemusta? Ei todellakaan.

Samaan aikaan Soinikin ilmestyy ylätys, yllätys julkisuuteen pitkän hiljaiselon jälkeen keräämään irtopisteitä veronkierrosta, mutta toisella kädellä leikkaa köyhiltä.

On tämä aikamoista näytelmää. Oli sitten hallituksessa tai oppositiossa, kuulijalta vaaditaan vahvaa itsenäistä kykyä ajatella.

Toimituksen poiminnat