AlpiRipatti Heikomman puolesta

Ranska kielsi seksin oston - Suomen seurattava perässä

Ranska on hyväksynyt seksin oston kieltävän lain. Lakia rikkovia uhkaavat jopa 3 500 euron sakot. Kiistely lakiesityksestä ehti kestää liki kaksi ja puoli vuotta.

Paritus on kielletty kaikkialla Euroopassa, mutta Ranskasta tuli vasta viides maa, joka kriminalisoi seksin ostamisen.

Toivottavasti Suomi on kuudes maa, joka lähettää kaupallisen seksin ostajille viestin, ettei toisen ihmisen keho ole kauppatavaraa. 

Minusta ei riitä, että rikoslaissa seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos. Ei riitä, että nykylainsäädännössä prostituutio on sallittua, mutta paritus sekä seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhreilta on kiellettyä - myös prostituution julkinen markkinointi on Suomessa kielletty. 

Prostituutioon tehoaa vain se, että seksin ostaja vastuutetaan täysin ja ehdoitta. Kriminalisointi olisi selkeä ja yksi tärkeimmistä keinoista vähentää kaupallisen seksin ostamisen kysyntää vaikuttaen asenteisiin ja käytökseen.

Ihmiskaupan ja parituksen uhreja on maailmassa miljoonia, jotka ovat alistamisen, väkivallan ja hyväksikäytön uhreja. Erityisesti on kiinnitettävä huomioita alaikäisiin, jopa lapsiin, jotka ovat itsekkään ja iljettävän hyväksikäytön kohteina.  Maailmassa myydään kaksi lasta minuutissa seksikauppaan. 

Tyypillinen seksiä ostava asiakas on 25-45 vuotias tavallinen perheellinen mies.

Tosiasia on, ettei seksin ostaminen ole välttämättömyys kenellekään, vaan itsekäs valinta miehen himojen tyydyttämiseksi naisen ja tytön kehon kustannuksella. Seksiä ostamalla mies ostaa valtaa.

Seksin ostamisesta on tullutkin vähitellen yhteiskuntaan juurtunut ilmiö, joka hiljaisesti hyväksytään. 

Kun seksin osto ei ole kriminalisoitu, se tarjoaa suojan ihmiskauppiaille, hyväksikäyttäjille ja seksin ostajille kaikkein heikommassa asemassa olevien kustannuksella.

Miksi naiset myyvät seksiä?

Suomessakin valtaosa seksiä myyvistä naisista on vähän koulutettuja ja köyhiä. Siksi on tärkeää turvata yhteiskunnan toimiva palvelujärjestelmä, joka ehkäisee syrjäytymistä ja köyhyyttä vahvistaen osallisuuden kokemusta. Tarvitaan muun muassa matalankynnyksen sosiaali - ja terveyspalveluja.

Kysyntää ylläpitävät miehet, joten prostituutio loppuu vain, kunnes miehet pidättäytyvät itsekkäiden tarpeiden tyydyttämisestä naisia ja tyttöjä hyväksikäyttämällä.

Näin myös miehet lopettaisivat ylläpitämästä ajatusta, että yksi naisen perimmäisistä tehtävistä on tuottaa seksuaalista mielihyvää miehelle.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ranskassa sitä lakia ei noudateta. Joten se siitä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

en kans usko että mitään vaikutusta on "seksikauppaan"

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Itse kävin Reparilla ja Gdanskissa jne. joskus 70-luvulla ja siellä törmäsin muutamaan maksulliseen naiseen. Maksoin ja läksin pois..itse muistelen näitä reissuja "hymyssä suin", en oikein usko että näille "partnereillenikaan" jäi mitään isompaa hampaankoloon.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikös jokaisella naisella ole oikeus tehdä kropalla mitä tahtoo?
Suomessa ei prostituutiota ole köyhyyden takia (ruoka loppuu pakko myydä itseään).
Se että mies ostaa seksiä "Itsekäiden" tarpeidensa vuoksi. Sille voi olla monta syytä.
Yksi voi vain olla että olisi liian ujo tuonne baareihin kyselemään haluttaisiko jotain,ja kun käy tuolla naisten kanssa harrastelemassa vaikka maksaakin voi tuosta ujoudesta vaikkapa päästä eroon?
toinen voi syy voi olla joku änkytys tai vastaava vaiva joka vaikeuttaa naisen iskemistä.
Ulkonäkö voi olla yksi syy..
+ Jokaista miestä kohden ei ole naista, joten miksipä mies ei voi käyttää maksullisia "palvelua"?
Se että jossain ulkomaailla käytetään lapsia hyväksi ja pakotetaan prostituutioon ei ole hyvä/järkevä syy lopettaa täällä seksinmyyntiä. Sillä ei ole vaikutusta Lapsi prostitutioon.

Ja taitaa tuo Pekkakin olla oikeassa.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

- Jos ostotapahtuma on kahden ihmisen välinen asia, niin ei siinä pitäisi olla nokan koputtamista muilla. Ja yhtälailla miehet myyvät naisille. Tosin siihe vain harvat miehet pystyvät.

"Kysyntää ylläpitävät miehet, joten prostituutio loppuu vain, kunnes miehet pidättäytyvät itsekkäiden tarpeiden tyydyttämisestä naisia ja tyttöjä hyväksikäyttämällä."

- Jos nainen tai mies tykkää seksistä ja tekee siinä samalla rahaa niin mikä on ongelma?

"Näin myös miehet lopettaisivat ylläpitämästä ajatusta, että yksi naisen perimmäisistä tehtävistä on tuottaa seksuaalista mielihyvää miehelle."

- Saan sellaisen kuvan että et ole tainnut koskaan oikein olla pillumiehiä? Jos itse elät puutteessa niin älä muille ole siitä katkera.

- Ja tosiaan kuten Petri Pirskanen tuossa sanoi niin Suomessa itsensä myyminen ei johdu köyhyydestä. Omalla paikkakunnalla asui neito opiskeluaikoinani joka kävi tekemässä tiliä helsingissä puutteessa olevilta hyvätuloisilta perheellisiltä äijiltä viikonloppuisin ja viikkoisin opiskeli Kauppiksessa.

"ettei toisen ihmisen keho ole kauppatavaraa."

- Onko se jotenkin sinulta pois jos alkaisin nyt yhtäkkiseltään tarjoamaan varakkaille leideille palveluitani?

PS. Paritusta en hyväksy, mutta jos joku haluaa värkkiään myydä vapaaehtoisesti lisäeuroja tienatakseen niin se hänelle suotakoon.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Suomessa seksityöntekijöiden etujärjestöt (mm. Pro-Tukipiste) vastustustavat seksin ostokieltoa. Muissa maissa se on heikentänyt prostituoitujen asemaa, kun bises tapahtuu yhä useammin yksityisasunnoissa missä väkivallan riski on korkeampi. Väkivaltaisia asiakkaita ei myöskään haluta aina ilmoittaa poliisille. Lisäksi sekstyöntekijöiden arvostus ja imago heikkenee, jos prostituutio kielletään edes puolittain.

Laissa ei pidä lähettää moraalisia viestejä siitä, mikä on oikea tai väärä tapa tyydyttää seksuaaliset perustarpeet. Jos kaksi ihmistä vapaaehtoisesti haluaa harrastaa seksiä ja vaihtaa samalla rahaa, se ei ole sinun, minun tai valtion asia.

Moni prostituoitu toimii alalla omasta halustaan. He ovat läheisyyden ammattilaisia, jotka tekevät tärkeää työtä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Prostituutioon tehoaa vain se, että seksin ostaja vastuutetaan täysin ja ehdoitta. [...] Ihmiskaupan ja parituksen uhreja on maailmassa miljoonia, jotka ovat alistamisen, väkivallan ja hyväksikäytön uhreja.»

Länsimaisessa oikeuskäytännössä on tapana, että ihmistä ei katsota syylliseksi sellaiseen, mihin ei ole osallinen. Jos joku prostituoitu jossain päin maailmaa on väkivallan tai muun sellaisen uhri, mutta mies ostaa seksiä sellaiselta joka ei ole, mikä on asian relevanssi?

Vertauksena, maailmassa on lapsivaimoja ja jossain päin maailmaa naiset pakotetaan avioliittoon tavalla tai toisella. Onko tämä peruste sille, että Suomessa kielletään avioliitto sitä haluavilta?

Vai ajatellaanko niin, että avioliittoinstituutio Suomessa edesauttaa lapsiaviliittoja jossain maassa?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tuosta blogista puuttui enää argumentti synti.

Mutta vaikka ostokielto tehtäisiin, niin voidaanko me vaikuttaa kuitenkaan positiivisesti prostituoitujen asemaan? Katoaako bisnes jonnekkin? Ei, se ei katoa. Prostituutiota on aina ollut ja aina tulee olemaan. Täyskielto ajaisi bisneksen täysin maanalle ja rikollisten käsiin. En usko sen helpottavan yhtään ihmiskaupan uhrien asemaa. Minusta meidän pitäisi velvoittaa seksiä myyvät naiset rekisteröitymään ja vain rekisteröidyltä saisi laillisesti ostaa seksiä. Ihmiskauppa on todellinen ongelma ja sitä tulee pyrkiä torjumaan. Ostokielto tuskin on toimiva idea.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Perheenisän" on tietty helppo sanoa.

Moni syrjäytyvävaarassa oleva nuori mies voisi saada sen yhden ripauksen itsetunnostaan käymällä bordelleissa.

Kreikka on siitä hieno maa, että prostituutio on laillista. Se on hyvä asia sekä asiakkaiden, että palveluntarjoajien puolelta.

Jos toimi kielletään, niin se menee alamaailmalle. Siellä ei sitten ole lain koura katsomassa, että pahoinpidelläänkö tyttöjä vai ei.

Kim Pihl

Hmm, pitäisi ensiksi tietää mikä on seksin "ostaminen" ? Enkä tarkoita syvästi paheksuttavaa ihmiskauppaa, raiskaamista eri jopa "hyväksyttävillä" nimikkeillä ! Mitä silloin jää jäljelle siitä tavasta joka on ihmiskunnan vanhimman kaupanmuodon eli vaihtotalouden ilmiö ! Kun ei ole rahaa, syystä tai toisesta, on aina tehty vaihtokauppaa vaihtamalla keskenään jotain jota toisella on ja toinen tarvitsee. Menettääkö kumpikaan vapaaehtoinen osapuoli yhtään mitään, varsinkaan suhteessa ulkopuolisiin, jos sopivat "transaktiosta" joka sopii molemmille ? Turha hurjastella tämän asian kanssa, seuraavaksi pelkään että kun kielto tulee sitä kierretään "hyväksyttävästi" yhteiskunnan puolesta "sosiaalisin tai lääkinnällisin" perustein sallittulla prostituutiolla (esimerkkinä laillinen huumausainerikos). Silloinkin se olisi "antajalle" vapaaehtoinen asia mutta nyt rahakin vaihtaisi omistajaa ja jos yhteiskunta maksaa siitä jollekin korvausta on se parittaja mikä on vielä rikollisempaa kuin itse kahdenkeskinen seksin myyminen. Aikanaan lääkärit kirjoittivat tutuilleen konjakki, nyt voisi sitten kirjoittaa kavereille hauskaa ja viihdettä, varsinkin valelääkäri ? Tässä tilanteessa joka tapauksessa kolmas osapuoli päättäisi mikä seksi on lain mukaan tarpeen ja kenelle sekä kuinka paljon ! Hienoa olsi saada resepti useammalle eri "terapeutille" ! Entäs henkinen prostituutio ? Samalla syntyisi uusi miesammatti joka olisi paheksuttavaa koska se jakaa sukupuolet joten tasapuolisuuden nimissä voitaisiin heteromiehelle määrätä seksiä toisen miehen kanssa ! Yhtä muodikkaan sukupuolineutraalia kuin verenpainelääkkeen määrääminenkin, You know ? Eihän kukaan joka saa reseptin fysioon kysy minkä sukupuolinen on terapeutti ? Liiottelen tässä ja tuotan kauhuskenaarion koska ihmisillä on aina ollut tarve ja lopulta taito kiertää epämukavia lakeja ja tehdä niistä itselleen rahanarvoisia tulonlähteitä. Miksi ja nimenomaan ei myös tässä asiassa jossa rikoksen toteaminen tulisi olemaan erittäin vaikeaa! Niin nopeat ovat muutokset tässä yhteiskunnassa, eihän siitäkään ole pitkä aika kun nainen ei voinut (=ei saanut) yksin käydä ravintolassa "leimautumatta" paitsi jos hän oikeasti oli "huono" nainen ja pääsi myötämielisen portierin luvalla sisään (ilmaiseksi ?). Onko linnarauhaseksi parisuhteen piirissä prostituutiota ? Joissakin maissa prostituutio on kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Pelkästään se että nainen saa työpaikalta kyydin kotiin mieheltä, vaikka työkaverilta, joka ei ole sukua tai hänen aviomiehensä saattaa tuottaa naiselle raipparangaistuksen ! Silti samoissa maissa on myös oikeata prostituutiota joka on vallanpitäjille "sallittua". Suomen poliittisessa "vastuu"ilmapiirissä kiellon kiertäminenn olisi enemmän kuin helppoa ! Nykyisissä vakavissa ongelmissa yhteiskunnan ei varmasti kannata säätää itselleen uusia ongelmia ? Mihin katosi vihervasemmiston ylistämä yltiösuvaitsevaisuus, onhan myös seksi kaikkien subjektiivinen oikeus ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä vaiheessa blogimerkinnällä on yksi suosittelija. Katsoin juuri kuka se oli.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hyvä keskusta.Kun nyt saitte tupakan polton autoissa kiellettyksi,ja kun suomessa ei saa myydä lakritsipiippujakaan,vaikka niitä Turussa valmistetaan ja tuodaan selkä vääränä suomeen muualta eu maista,joissa kieltoa ei ole,niin bravoo!

Nyt vanhemmille kotiintuloajat kuten keskusta haaveili,ja keskiolut pois kaupoista.Rehula ja keskusta panostavat todella tärkeisiin asioihin,ja samalla leikkaavat sos.turvaa ja ovat mukana palkkojen alentamisessa ja sos-ja terveydenhoidon yksityistämisessä.

Suuri huoli luulisi olevan tautien leviäminen mm.kurkkumätä jota ei suomessa ole ollut vuosikymmeniin on tullut näiden eu kolhoosin pakolaisten mukana,ja hepatiitti,tuberkuloosi jne.jne.Joten siellä on tehtävää.Huostabisneksen rumat jäljet ja vanhustenhoidon kaltoinkohtelut.

Keskusta ja kokoomus aloittivat sos-ja terveydenhoidon alasajon 1990 ja nyt on ulkolaiset firmat rahastamassa veronmaksajien rahoilla VOITTONSA.Siinä on tutkailun paikka kun myöntää tosiasiat itselleen.

Kreikassa tytöt myyvät itseään saadakseen leipää,mitä siistiä siinä on??Veronmaksajien rahat taas menivät kansainvälisille suurpankeille,ja kuvioon kuulu se mitä suomessakin keskusta ja kokoomus,perus suomalaiset tätä nykyä tekevät eli veronmaksajille lisää veroja,sos.turva alas ja palkat alas.Kyllä se itsensä myyminen jatkuu eu kolhoosin alusmaissa siis edelleen ja tulee lisääntymään.Suomessa on herroilla ollut aina omat puhelintyttönsä,aikanaan henki lähti hämärissä olosuhteissa yhdeltä joka meinasi paljastaa asiakaskuntaansa,jotta se siitä.Tallinassa saivat ennen valita lihatiskiltä haluamansa tuotteet,ja sinne olikin poliitikoilla ja muilla asiaa oikein urakalla.

Ulkomaille taas matkustavat ne poliitikot ynm.sisäpiirijengi joka haluaa lapsia hyväkseen käyttää mm.enkkupoliitikko joka jäi housut kintuissa kiinni lapsen kanssa hotelli huoneessa ja saksalainen pedofiilipoliitikko(sdp) jne.jne.Brasiliassa lapsia ostetaan loman ja urheilukisojen ajaksi.Jotta tekemistä piisaa..Kuinkas se lapsirinki olikaan..ettei vaan ollut sekin näiden isokenkäisten ihan oma sisäpiiririnki.

ps.millä ehkäisette pienten poikien raiskaukset tulevaisuudessa suomessa,kun mm.saksassa on raiskattu (ei ainoa eu kolhoosin valtio jossa turvapaikanhakijat ovat purkaneet paineitaan näin)Tytöt ei enää riitä.Kieltämällä nämä tapahtuneet tosiasiat eivät ongelmat poistu,eivätkä kieltämällä syyt jotka ovat tähän johtaneet.Suomessa opiskelijatytöt kauppaavat itseään rahaukoille,ja siellä ravaa varakkaita herrasmiehiä ynm.salassa vaimoiltaan.Puhumattakaan homoista,jotka eivät voi julkisesti olla omia itseään,ja joutuvat netti ja lehti ilmoitusten kautta hakemaan seuraa,salassa,koska julkisivu on oltava "puhdas".

Nuoret pojat myyvät siis itseään näille jotta saavat muotivaatteita ja muuta johon vanhemmilla ei ole varaa,ja jota mainostetaan tässä luokkayhteiskunnassa joka tuutista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Periaatteessa kyllä, siis kielto. Kaikki mikä liittyy ihmiskauppaan on toki oltava kiellettyä. Miten sitten käytännössä seksikaupan valvonta, tulkinta jne. Vaikuttaa valitettavasti kuitenkin aika mahdottomalta yhtälöltä toimiakseen. Enkä usko Ranskassakaan lain toimivuuteen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jos kepulaisissa uskonnollisissa yhteisöissä seksiä saa luontaisetuna ja rankaisematta niin näin ei välttämättä niiden ulkopuolella ole. Mielestäni viihdepalvelujen vapaaehtoinen tarjonta on ok ja hyväksikäytön sekä parituksen hillitsemiseksi valtiolliset bordellit tai työrenkaat voisivat olla ratkaisumalli.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Muinaisessa Israelissa on temppeliportto arvostettu sosiaalinen työntekijä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ongelmanahan on nimenomaan mahdollinen hyväksikäyttö tai alaikäisyys. Eihän vapaaehtoisessa toiminnassa mitään muuta ongelmaa voi olla kuin jokaisen henkilökohtainen moraalinen asenne. Kyse ei ole ihmisen kauppaamisesta, vaan palvelun. Se on verrattavissa hiusten leikkuuseen, kosmetologipalveluun, selkähierontaan t.m.s.

Kun laissa on jo pureuduttu mainittujen ongelmien ratkaisemiseen, niin lisäkiellot olisivat verrattavissa vaikkapa siihen, että junalippujen myyminen kiellettäisiin, koska junassa voi varastaa jotain.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Prostituoidut, varsinkin kauniit ja suositut, tienaavat varsin mukiinmeneviä summia vuositasolla. Siinä jää uber-kuskit kauaksi taakse vuosiansioilla mitattuina.

Ahkera tyttönen saattaa ansaita juristitasoista palkkiota eli jopa 200 euroa täydeltä tunnilta.

Jos verrataan normiduunariin, niin päivän työt on tehty alle tunnissa ja selällään maaten.

Tämäkin tulovirta tulisi saattaa mieluummin verotuksen piiriin.

Tosin näinkin kaksinaismoralistisessa maassa kuin mitä Suomi on vain harva ilmoittautuisi ammatiltaan prostituoiduksi.

Sivutoimisiahan näistä nykyisistäkin suurin osa on.

Pekka Iiskonmaki

#15
Miten olisi ammattinimike seksuaalivirkailija tai keskivartalohoitaja?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toimituksen poiminnat