AlpiRipatti Heikomman puolesta

Poliittinen hömppä peittää alleen todelliset ongelmat

Todella outoa, miten poliittinen energia käytetään toistuvasti muodossa jos toisessa suoranaiseen hömppään. Samaan aikaan todellisista ongelmista vaietaan. 

Esimerkiksi YLE:n julkista tehtävää ja rahoitusta arvioinut työryhmä ehdottaa Ylen tehtävistä pois laissa mainittua monikulttuurisuuden tukemista ja tilalle on tulossa kulttuurisen moninaisuuden tukeminen.

Siis ihan oikeasti. Tällaisiin asioihin kansan vaaleilla valitut hyväpalkkaiset kansanedustajat käyttävät osaamisensa ja aikansa.

Miksi asunnottomuudesta, vanhustenhoidosta ja omaishoidosta ei keskustella samalla intohimolla kuin monikulttuurisuudesta ja sukupuolivähemmistöistä? 

Vaalien alla kaikki ehdokkaat lupaavat laittaa vanhusten, lapsien ja sairaiden asiat kuntoon. No, kaikki ymmärtävät, mikä näiden ryhmien arvostus on ollut päätöksiä tehdessä.

Näistä teemoista ei kukaan revi otsikoita, koska tavalliseen ihmiseen sijoittaminen tuntuu olevan liian inhimillistä ja tylsää.

Poliitikot eivät saa irtopisteitä tuottamattomista ja vain kuluja aiheuttavista ihmisistä sekä vähäarvoista työtä tekevistä, jotka ylläpitävät ja edistävät ihmisarvoista elämää.

Samaan aikaan esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen pelastamiseen riittää satoja miljoonia veronmaksajien rahaa, mutta samaan aikaan julkisen sektorin työntekijöiden pieniä palkkoja alennetaan talouden tuottavuuden ja tehokkuuden nimissä.

Maahanmuutosta, tasa-arvoisesta avioliittolaista, seksuaalivähemmistöistä ja uskonnollisista teemoista vouhkataan kyllästymiseen asti.

Näillä teemoilla ei tosin edistetä kasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä, vaan ruokitaan vastakkainasettelua ja ennakkoluuloja. 

Ajassamme tuntuu olevan tärkeintä, että kansalle tarjotaan sirkushuvia ihmiseen sijoittamisen sijaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ajassamme tuntuu olevan tärkeintä, että kansalle tarjotaan sirkushuvia ihmiseen sijoittamisen sijaan."

Mutta sehän on tärkeää. Ihmisille pitää tarjota sirkushuveja, jotta ne voi keskittyä niihin, pysyvät sitten poissa jaloista pyörimästä kun viranomaiset päättää tärkeistä asioista.

Matti Nykäsen kaltaiset hahmot ovat tosi tärkeitä politikoille, jotta huomio kääntyisi pois politikkojen omista töppäilyistä, kuten lautakasoista, epäselvistä vaalirahoituksista, verosuunnittelusta, osakeomistuksista, nettimorsiammista, salarakkaista ja tekstittelyistä strippareiden kanssa.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

YLE:stä on tullut jo varsin hampaaton. Parhaiten tämä näkyy ajankohtaisohjelmissa, josisa liian kriittiset lähetystavat hallituksen ohjelmia kohtaan ovat näkymättömissä. Kaupalliset kanavat eivät ole vielä huomanneet tässä avatunutta ohjelmarakoa.

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Vanhustenhoito on nyt täysin retuperällä. Muistisairautta ei enää pidetä edes sairautena ja kuitenkin muistisairaan elämä ilman 24/7 hoitoa on katastrofi sekä hänelle itselleen että lähiympäristölle.
Esim. niin yksinkertainen asia kuin asunnon siivous, on muistisairaalle tai vammaiselle todella vaikea työtehtävä. Ja jos kerrostalossa esim. jää asunto huonosti siivotuksi sen takia ettei osaa tai ei ole varaa teettää sitä, ei siinä kauaakaan mene, kun asunto kuhisee eliöitä ja ne muuttavat myös sinne naapuri asuntoon. Ja kerrottakoon tässä kaikille jotka eivät tiedä, että asuntojen siivous ei todellakaan kuulu vanhushuollossa kotihoidon tehtäviin.
Olemme tava kansalaisia jotka yritämme saada muutosta aikaiseksi adressillamme Arvokas Vanhuus Kaikille.
http://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
Kaikilla on nykyisin se pelko, jäädä virumaan neljän seinän sisään sinne omaan kotiinsa YKSIN.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Anneli on oikeassa, että vanhustenhoito on retuperällä tällä hetkellä Suomessa ja sen haasteet vaatisivat inhimillisyyden arvostamista. Vanhusten määrä vain kasvaa,joten asiakkaan tarpeista lähtevä hoito kotona ja sitä tukevien palvelujen merkitys korostuvat. Voimavaralähtöinen asiakkaan vahvuuksista lähtevä kotihoito vaatii uudenlaista ajattelua lähipiiriltä ja omaisilta sekä moniammatilliselta hoitohenkilökunnalta. Ajattelun ja asenteen muutos ja uusien toimintatapojen kehittäminen eivät tosin riitä, jos hoitoon käytettävissä olevat taloudelliset resurssit ovat riittämättömiä ja niitä vain entisestään heikennetään. Esim.avohoidon tukipalvelujen mm. mielenterveyttä ennaltaehkäisevää merkitystä ei ymmärretä, vaan palveluja romutetaan lyhytnäköisesti talouden tunnuslukujen varjolla. Vanhuksien oikeutta ihmisarvoiseen hoitoon ei turvata eikä anneta arvoa näiden ihmisten Isänmaan hyväksi tekemälle työlle, vaan näiden ihmisten ihmisarvo mitataan markkinoilla ja lompakon paksuudella. Mitä varakkaampi vanhus olet, sen laadukkaamman vanhuuden olosuhteet pystyt järjestämään. Esimerkiksi sote-uudistusta ollaan kehittämässä valinnanvapautta lisäämällä - en vain ymmärrä, miten tämä parantaa vanhustenhoidon laatua keskuttämisen seurauksena. Nykyisessä järjestelmässä julkisen terveydenhuollon kustannuksista katetaan asiakasmaksuina 8% ja yksityisistä palveluista 80%. En ymmärrä yksityistämisen ja yhtiöittämisen keinoilla saavutettavia säästötavotteita. Vai halutaanko lopulta säästää vai saada aikaiseksi parempia palveluja. Ainakin minun maalaisjärjellä parempi ja laadukkaampi palvelu myös maksaa enemmän. Eikö myös yksityinen lisää aina hintalappuun myös voittosiivun? En ymmärrä, mutta ei tätä palettia tunnu viisammatkaan ymmärtävän.

Toimituksen poiminnat