AlpiRipatti Heikomman puolesta

Yhteisömme elävät aikapommit

Poliisi on kertonut, että Vihdin poliisisurmista epäiltyä on aiemmin epäilty uhkauksista ja vainoamisesta.

Tapaus on surullinen esimerkki ihmisistä, jotka ovat keskuudessamme eläviä aikapommeja. 

Nämä ihmiset eivät ole varsinaisesti diagnosoituja mielenterveys - ja päihdeongelmaisia. He ovat jostain siitä väliltä ja ulkopuolelta. 

Jokaisella on oikeus olla kylähullu ja huomiota herättävä. Mutta jos omituisesti käyttäytyvä alkaa kiusata ympäristöään tunnekylmästi aiheuttaen kohteissaan pelkoa ja ahdistusta, puhutaan kohteiden perusoikeuksiin puuttumisesta. Perustuslakihan turvaa jokaiselle oikeuden koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Ongelma on siinä, ettei kansalaisilla ja viranomaisilla ole keinoja puuttua näiden ihmisten käyttäytymiseen, vaikka ympäristössä olisikin herännyt suuri huoli ja se olisi tunnistanut ihmisen avun tarpeen. Jokaisella on oikeus olla kylähullu ja omituinen. 

Samaan aikaan korostetaan ennakoinnin ja ajattelun muutoksen merkitystä. Silti maksamme valtavaa laskua korjaavista toimenpiteistä yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Esimerkiksi ennaltaehkäisevän mielenterveystyön lasketaan tuottavan itsensä viisinkertaisesti takaisin.

Kansalainen voi tehdä loputtomasti rikosilmoituksia ilman, että viranomaiset voivat tehdä muuta kuin nostaa kädet pystyyn, jos kiusantekijä onnistuu häiriköimään niin taitavasti, ettei jätä todisteita tai hän ei ole itselleen tai muille vaarallinen.

Esimerkiksi psykopaattisesti käyttäytyvä tunnekylmä ihminen voi vapaasti kylvää ympärilleen pelkoa ja jatkaa kiusaamistaan ilman, että kukaan voi puuttua asiaan.

Viranomaisten keinottomuus puuttua vaarantaa apua tarvitsevan ja ympäristön turvallisuuden, joka ripeällä väliin tulolla voitaisiin ennaltaehkäistä.

Perustuslaki turvaa yksilön vapauden, itsemääräämisoikeuden, koskemattomuuden ja turvallisuuden.

Mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan, jos henkilön todetaan olevan mielisairas.

Vihdin tragedia on tuorein esimerkki siitä, ettei pelkällä odottamisella, sivusta seuraamisella ja päivittelemällä auteta hädänalaista ja apua tarvitsevaa ihmistä.

Samaan aikaan psykiatrista laitoshoitoa ajetaan alas ja mielenterveyspotilaita siirretään avohoitoon ilman, että yhteiskunnalla on suunnitelmaa siitä, miten turvataan avohoidossa olevien riittävä moniammatillinen tuki.

Suurta huolta aiheuttavaan ihmiseen tulisi järjestelmän pystyä olemaan yhteydessä mahdollisimman nopeasti, kunnioittavasti ja tukea antaen. 

Apua tarvitsevien auttamisessa ja kohtaamisessa tulisi hyödyntää tehokkaammin matalankynnyksen huolen puheeksi ottamisen mallia mielenterveystyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden, poliisin ja muun moniammatillisen tuen kesken. 

Ps. Vihdin tapauksessa ulosottojärjestelmän joustamattomuus on hyvä esimerkki, miten systeemi voi vastuuta ja velvollisuuksia korostaessaan ajaa asianosaisen umpikujaan ja aiheuttaa jäykkyydellään vielä suuremman inhimillisen ja taloudellisen laskun. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Siitä on jo kymmeniä vuosia kun luin miten Jenkeissä nuori ennen 20.ikävuottaan näkee elokuvissa ja televisiossa satojatuhansia murhia, ihmisten silpomista, ampumista, tappeluja. Nykyisenä aikana nuoret ja vanhat näkevät jatkuvalla syötöllä tv:n ja elokuvien lisäksi peleissä silmitöntä väkivaltaa.

Tuntuu oudolta jos tällainen valtava oppimäärä ei mene jonkun yksilön tajuntaan ja toteutettavaksi. Sitä vain ihmettelen ettei esim. kouluampumisia ole enempää.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Minusta on surullista, että Vihdin tapauksessa yritetään syyllistää ulosottomiestä. Vaikea nähdä, että miksi joku veikkaus-voitto olisi pitänyt jättää ulosmittaamatta.

Juhani Nurminen

Minusta on merkillistä, että jos miehen ongelmat ovat olleet tiedossa, niin miksi hänelle ei ole yritetty hankkia apua? Vai onko?

Se vaan on tosiasia, että Suomessa tehdään paljon itsemurhia ja muitakin surmia (perhesurmat yms.) siksi, että joku henkilö kokee ajautuneensa ylitsepääsemättömään taloudelliseen ahdinkoon. Joskun melko pienellä summalla voitaisiin auttaa "mies yli mäen", mutta niin ei jostain syystä tehdä, ja sitten tuo "mies" tekee teon jonka kustannukset ovat moninkertaiset siihen verrattuna mitä auttaminen olisi tullut maksamaan.

Yksi syy nykytilanteeseen lienee empatiakyvyttömyys. Lähiomaiset, tuttavat, hoitotahot, eivätkä muutkaan, osaa asettua apua tarvitsevan henkilön asemaan. Ja kuvitellaan, että se mikä sopii yhdelle, ja ehkä itselle, sopii kaikille. Mutta niinhän ei asia ole - vai onko muka?

Harri Immonen

Alsillakin on tyypilliseen suvaitsevaiseen tapaan kummallinen tämä ajattelumalli, missä omiin kantasuomalaisiin ihmisiin halutaan kohdistaa lisää toimia ja hämmästellään miksi homma ei toimi.

Samalla kymmeniä tuhansia siirtolaisia halataan, kotoutetaan ja hyssytellään, vaikka joukossa on väkivaltarikollisia ja sotatraumaisia iphone-taistelijoiden joukossa.

Ollaan valmiit iskemään vuotuinen miljardi siirtolaisuuteen ja hämmästellään miksi kantasuomalaisten laitoshoito Suomessa ei toimi.
Ai niin, eihän elintasopakolaisten auttaminen ole pois suomalaisilta, taivaastahan ne rahat satavat heille.

Kylähulluutta on monenlaista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tapahtumaa voisi tulkita toisinkin:
Aloittaja leimaa hulluksi ampujan, väärin toimijan, lain rikkojan, ihan kuten Neuvostoliitossakin tehtiin, hoitoon vaan.

Ulosottomies ja poliisi ovat systeemin virkamiehiä jotka toteuttavat lakia, heille ei kuulu yhteiskunnan kokonaisedun tai järkevyyden arviointi. Mitä siitä seuraisi jos ulosottomies alkaisi säälimään köyhiä?

Ampujalla ei ollut odotettavissa tulevaisuudelta muuta kuin kurjuutta. Hän toimi monella tapaa järkevästi, hän ratkaisi monia ongelmia kerralla. Ilmeisesti monet tuttavat ja sukulaiset saivat helpotuksen. Jos ampuja olisi vain ampunut itsensä, mitään tällaista spekulointia asian tiimoilta ei olisi tullut.

Ampujaa voisi kutsua myös vapaustaistelijaksi joka uhrasi henkensä paremman yhteiskunnan puolesta. Tietysti ampuja olisi voinut toimia järkevämminkin, mutta tilanne tuli ilmeisesti niin nopeasti päälle että ei ehtinyt.

Toimituksen poiminnat