AlpiRipatti Heikomman puolesta

Yleissitova työehtosopimus on duunarin turva

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja  Mikael Pentikäinen kuvasi Porin Suomi-Areenalla  yleissitovia työehtosopimuksia karteilleiksi.

 

Kansanedustaja Hjallis Harkimo on myös korostanut paikallisen sopimisen joustoja, jotka olisivat muun muassa joustoja palkoissa ja työajoissa. 

 

Tämä on minusta aikamme jokaisen ihmisen pärjäämistä korostavaa ja ihannoivaa liturgiaa, jossa yritysten ja pääoman ahneuden maksajana olisi jälleen kerran pienituloinen duunari.

 

Minusta yleissitovia työehtosopimuksia tarvitaan, koska niiden tarkoitus on turvata työnteon tietyt vähimmäisehdot kaikille työntekijöille. 

 

Työntekijöiden turva heikkenisi oleellisesti, jos yleissitovuudesta luovuttaisiin, koska palkkoja ja etuja voitaisiin mielivaltaisesti polkea.

  

 

 

Moni ihminen onkin valheellisesti alkanut uskoa, että työelämässä ja yhteiskunnassa pärjäisi yksin. No, mitäs sitten, kun sairastut, menetät työkyvyn tai joudut mielivallan kohteeksi. Yksin pärjää niin kauan, kun menee hyvin ja elämä hymyilee. Mutta ylämäki ei ole pysyvää ja vastoinkäymisiä tulee väistämättä.

 

Samaan aikaan ylikansalliset yritykset ulosmittaavat veronmaksajien kustantamaa terveydenhuoltojärjestelmää  ja johtajien ylisuuret palkat ja palkkiot ylittävät tavallisen ihmisen käsityksen kohtuullisuudesta. Myös kansanedustajat kaikista puolueista nauttivat muhkeasta palkasta, palkkioista ja palkankorotuksista.

 

Samaan aikaan julkisen sektorin pienipalkkaisilta duunareilta leikataan, siis alennetaan liksaa. 

 

Samaan aikaan julkisen vallan tahto huolehtia vähäosaisista murenee ulkoistaen vastuuuta kolmannelle sektorille. 

 

Tämä ei ole ainakaan minun käsitys kohtuullisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

 

Julkisen sektorin pienipalkkaisten palkkoja leikataan hallituksen toimesta ja paikallisesti sovittuja kannustimia leikataan paikallisesti ja työntekijöitä manipuloidaan sopeutumaan, kun päinvastoin motivaatiota ja kannustimia pitäisi kehittää. Yksi sellainen on oikeudenmukainen palkkaus.

 

Hoitajien nöyryyttä, kiltteyttä ja pelkoa käytetään tällä hetkellä härskisti hyväksi. Julkisen sektorin matalapalkkaisia naisvaltaisia aloja pissataan surutta silmään.

 

Pelko lamaannuttaa porukan mielivallan edessä. Vaativaa ja vastuullista työtä tekevät hoitajat uupuvat mm. kotihoidossa liialliseen työmäärään ja kiireeseen.

 

Tulkaa päättäjät sieltä norsunluutorneistanne katsomaan hoitajien arkea ja lopettakaa jonnen joutava jauhaminen paikallisesta sopimisesta ja työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamisesta.

 

Paikallinen sopiminen on pienipalkkaiselle julkiselle sektorille vitsi. Ay-liikettä tarvitaan puolustamaan duunaria mielivaltaa ja monin paikoin tapahtuvaa yksipuolista sanelua vastaan. 

 

Olen itse tämän henkilökohtaisesti kokenut. Ilman ay-liikkeen tukea en olisi jaksanut. 

 

Kukaan ei ole kiinnostunut kirjoittamaan kohublogeja, kohupalopuheita ja  kohuface-päivityksiä hoitoalan epäkohdista. 

 

Arvoisa Pentikäinen, Harkimo, Berner ja kumppanit; pidätte itsestään selvänä, että hoitoala ja muut matalapalkka-alat sopeutuvat mukisematta mielivaltaanne. 

 

Kaikki eivät ole syntyneet kultalusikka suussa.

 

On hölmöä aliarviointia olettaa, että vaitiolovelvollisuus ja pelko vaientavat duunarin. 

 

Pelko ja mielivalta eivät ainakaan vaienna minua. 

 

Totuus on saatava julki ja päättäjien silmät auki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat