AlpiRipatti Heikomman puolesta

Kokoomus - Näpit irti sunnuntailisistä

On vähintään oikeudenmukaista ja kohtuullista maksaa ylimääräistä siitä, että duunari työskentelee toimistoajan ulkopuolella epämukavina aikoina eli silloin, kun suurin osa ihmisistä viettää vapaa-aikaa turvaten mm. heidän turvallisuus, hoiva ja huolenpito.

 

Esimerkiksi raskasta ja vastuullista vuorotyötä tekevältä hoitajalta leikataan 2017 alkaen jo ennestään pieniä palkkoja ja paikallisesti heikennetään motivoivia kannustimia samaan aikaan, kun hoitajia manipuloidaan uskomaan, ettei resursseja saada lisää, joten asennetta ja ajattelua on muutettava eli käytännössä revittävä omasta perslihasta luopumalla hoitajan jo tapissa olevasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

 

Samaan aikaan nykyiselläkään palkalla ei tule toimeen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuva lähihoitajana työskentelevä yksinhuoltaja elää köyhyysloukussa. Pääkaupunkiseudulla pelkästään asumiseen menee käytössä olevista tuloista melkein puolet.

 

Kokoomuksen puhe sunnuntailisien poistamisesta on pienitulousen duunarin ylenkatsomista ja suoranaista kusetusta ja kyykyttämisestä, joka johtaa jo nykyisen uupumisen lisäksi sairaslomien kasvuun ja motivaation laskuun. Siis vähemmän tuottavampaan työntekijään.

 

Kyse on loppupelissä hölmöläisten touhusta, jossa viisaus häviää älykkyydelle. Tulee mieleen hölmöläisten yritys kantaa säkeissä valoa pirttiin.

 

On aika ymmärtää hyvinvoinnin ja inhimillisyyden merkitys työntekijän motivaatiolle, jaksamiselle, tuottavuudelle ja tehokkuudelle. Tämä on myös työnantajan ja yrittäjän etu.

 

On silkkaa sumutusta saada duunarit uskomaan, että yksilöllisyyden kaikkivoipaisuus ja jokaisen ihmisen menestyksen mahdollusuutta korostava ajattelu hyödyttäisi ketään muita kuin yritysjohtajien palkkiotiliä ja edistäisi heidän mahdollisuutta ylisuuriin ansioihin ja mahdollisuutta ylläpitää eriarvoista järjestelmää työtä tekevän pienen ihmisen kustannuksella.

 

Sunnuntaina, arkipyhänä, lauantaina, iltaisin ja öisin tehdystä työstä maksetaan erillistä korvausta eli lisiä peruspalkan päälle, koska ne ovat osa kokonaisvaltaista palkan muodostumista, kuten lomarahatkin. Eivät siis joku erillinen bonus, vaan osa palkkaa, jossa korvataan kolmivuorotyön ja kaksivuorotyön haittoja.

 

Jos virastotyöaikaa tekeviä kiusaa vuorotyöläisen oikeudenmukainen kohtelu ja sunnuntai on muka samanarvoinen kuin maanantai, nostetaan julkisen sektorin matalapalkka-alojen peruspalkkoja sinne 3000 euron tuntumaan – käy minulle ja varmasti monelle muullekin. Sen jälkeen ei tarvitse lisistä itkeä.

 

Keskustelu sunnuntailisistä osoittaa, että päätöksentekoa ohjaa ihnimillisyyden ja ennaltaehkäisyn merkityksen ylenkatsominen, jossa köyhä joutuu lopulta maksajaksi.

 

Duunarin ei pidä riiston edessä lannistua, sillä kansa on lopulta oikeassa.

 

Sillä totuus on, että pitkässä juoksussa mikään ei leikkaajille ja riistäjille riitä. Tähän ansaan ei pidä pudota.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alpi, vain kokoomusko voi yksin leikata, eiköhöhän siellä ole kepu ja persutkin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hienoa kuulla, että Keskustasta vielä löytyy Väyrysen lisäksi muitakin köyhien puolustajia. Tällaista puhetta kaipaisin kuulla myös pääministerin suusta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Ensinnäkin on ihan selvä, että vuorotyötä tekevällä on maksettava haittakorvausta. Maksaminen on perusteltua, koska vuorotyötä tekevä joutuu työskentelemään silloin, kun esim lapset eivät ole koulussa, jolloin on vähemmän yhteistä aikaa perheen kanssa. Pyhälisän mielekkyyttä sensijaan mietin jo silloin, kun itse tein vuorotyötä. Mikä sunnuntaista tekee niin erikoisen, että siltä päivältä pitää maksaa kaksinkertaisen palkan? Itselle ainakin sunnuntai ei eroa lauantaista ja henkilökohtaisesti enemmän harmitti olla perjantai-iltana töissä, kuin sunnuntaina päivällä. Ne henkilöt jotka tekivät lauantain töitä, sai vähemmän palkaa kuin sunnuntaivuoron tekijät, vaikka kummankin mahdollisuudet olla perheen kanssa oli yhtä huonot. Ainakin omasta mielestä olisi syytä miettiä, että pitäisikö pyhälisän sijasta tehdä viikonloppulisä, mikä nostaisi palkkaa tasaisemmin koko viikonlopun ajan. Pyhälisän perusteet tulevat arvatenkin raamatusta, mikä ei pitäisi olla mikään peruste enää 2010-luvulla.

Toimituksen poiminnat