AlpiRipatti Heikomman puolesta

Vanhukset ovat kuluerä - hoitajat välttämätön paha

Tällä viikolla on vietetty vanhusten viikkoa ja nyt jos koskaan, on ollut aiheellista korostaa jokaisen oikeutta arvokkaaseen vanhuuteen. Hoitajat ovat saaneet hetken kuulevia korvia.

Hallitus on laskemassa tehostetussa palveluasumisessa hoitajien vähimmäismitoitusta 0,5:sta - 0,4:ään, jolla haetaan yhteensä 70 miljoonan euron säästöjä. 

Hoitajamitoituksen laskeminen olisi munaus. Sitä oli myös kilpailukykysopimuksen jo ennestään matalapalkkaisten hoitajien palkkojen alentaminen. Molemmat munaukset kulkevat käsi kädessä ja kertovat, miten paljon puheet ja teot eroavat toisistaan.

Miksi kansanedustajat eivät puolustaneet hoitajia kilpailukykysopimusta neuvoteltaessa?

Nämä  ovat päätöksiä,  jotka kertovat,  kuinka paljon hoitotyötä arvostetaan.  Puheet oikeudesta arvokkaaseen vanhuuteen ovat jälleen kerran jäämässä sanahelinäksi. Työhyvinvointi on vain pelkkä mantra.

Hoitajilla on päätösten seurauksena yhä vähemmän mahdollisuuksia osaltaan edistää arvokasta vanhuutta. Päättäjät viestittävät, että vanhukset ovat yhteiskunnan rasite ja hoitajat välttämätön paha. Vanhuus ja sairastaminen ovat siis ongelma.

Samaan aikaan sote-uudistuksessa hyväosaiset ovat kuorimassa kermaa päältä ja köyhät ovat jäämässä maksajan osaan. Nykyinen avoin yksityisen bisneksen ja poliitikkojen Hyvä-veli järjestelmä kukoistaa. Toive avoimemmasta ja läpinäkyvämmästä päätöksenteosta on vain kaukainen haave.

Yhteiskunnassamme on nyt muotia ajatella, että työntekijöistä säästämällä ja heidän kuormitustaan kasvattamalla lisättäisiin tuottavuutta ja tehokkuutta. Lopulta veronmaksajille koituu vain suurempi lasku.

Ai, minnekä jäi ennaltaehkäisyn muotimantra. Sitä kysyy tällä hetkellä moni hämmentyneenä.

Ps. SAMAAN AIKAAN SUOMALAINEN KOTIHOITO ON TARKOITUKSELLA ALIRESURSSOITU JA ON KESTÄMÄTTÖMÄSSÄ TILANTEESSA. HOITAJAT TYÖSKENTELEVÄT JAKSAMISEN ÄÄRIRAJOILLA, KUN TYÖNTEKIJÖITÄ ON LIIAN VÄHÄN. JATKUVA SYYLLISTÄMINEN EI HELPOTA TILANNETTA. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Hanna Brotkin

Olen tutustunut myöskin tähän tekstiisi. Olen erittäin huolissani tavastasi kirjoittaa kotihoidosta nykyiseen sävyyn. Toteamuksesi "SAMAAN AIKAAN SUOMALAINEN KOTIHOITO ON TARKOITUKSELLA ALIRESURSSOITU JA ON KESTÄMÄTTÖMÄSSÄ TILANTEESSA. HOITAJAT TYÖSKENTELEVÄT JAKSAMISEN ÄÄRIRAJOILLA, KUN TYÖNTEKIJÖITÄ ON LIIAN VÄHÄN. JATKUVA SYYLLISTÄMINEN EI HELPOTA TILANNETTA." Tarvitsisi myös lihaa luiden päälle. Miksi ajattelet, että kotihoito olisi aliresurssoitu? Miksi hoitajia on liian vähän? Kuka syyllistää jatkuvasti ja keitä?

Uuden Suomen kirjoitusohjeissa todetaan, että älä levitä huhuja ja valheita. Siksi olisi minusta ensiarvoisen tärkeää tietää mihin edellinen toteamuksesi perustuu. Ymmärrän yskän, mikäli tietoisesti kotihoidon työtä mustamaalaamalla tavoitteenasi on hankaloittaa henkilöstön rekrytointia tai vähentää kotihoidon vetovoimaa työmarkkinoilla.

Toimituksen poiminnat