AlpiRipatti Heikomman puolesta

Hallituksen koti- ja omaishoidon kärkihankkeessa hoitajan merkitys on unohdettu

Osallistuin yhteen lukuisista THL:n ja STM:n järjestämästä seminaarista, jossa pureudutaan käytännön tasolla ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa” – kärkihankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää iäkkäille sekä omais- ja perhehoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut.

Asiantuntijat korostivat tulevaisuuden kotihoidossa muun muassa ennaltaehkäisyä, palvelutarpeen arviointia ja asiakasohjausta, henkilöstön oikeaa kohdentamista, palvelujen ennaltaehkäisyä, läheisapua, intensiivistä kotihoitoa ja teknologian hyödyntämistä.

Omaishoidon kehittäminen on aiheellista, sillä se on tehokkain ja inhimillisin tapa hoitaa. Siksi on ihmeellistä, että päättäjät eivät ole ymmärtäneet vuosia kestäneistä puheista huolimatta omaishoidon merkitystä. Omaishoidon osuus on Uudellamaalla alle 5 prosenttia. Omaishoitajien vapaapäivät jäävät nykyisellään pitämättä, koska sopivaa sijaista ei löydy. Jos arvokas vanhuus ja muun muassa vanhusten ja mielenterveys- ja paihdekuntoutujien omaishoito aiotaan turvata, se tarkoittaa riittävien resurssien merkityksen ymmärtämistä omaishoidossa.

Ihmetystä ja hämmennystä kärkihankkeessa herätti se, ettei siinä mielestäni huomioida ja tunnusteta hoitavien käsiparien riittävää määrää ja merkitystä, vaikka todettiin, että kotihoidossa on paljon asiakkaita suhteessa henkilöstöön. Todettiin vain ohimennen, että henkilöstön määrään joudutaan tulevaisuudessa kiinnittämään huomiota. Puhuttiin kyllä sitoutuneesta ja osaavasta henkilöstöstä ja pienipalkkaisista lähihoitajista. Nykyään motivointi tapahtuu leikkaamalla hoitajien jo ennestään pienestä palkasta.

Miksi hoitajien riittävään määrään ja heidän merkitykseen koti – ja omaishoidon kärkihankkeessa ei ole suunnitelmaa? On mielikuvitusta ja itsensä huijaamista olettaa, että teknologia ja uudenlainen tapa työskennellä korvaisi hoitavat käsiparit.

Hoitotyö on ihmisen kohtaamista, läsnäoloa ja kuuntelua. Olemista ihminen ihmiselle. Sen onnistuneessa toteutuksessa tarvitaan riittävä määrä hoitavia ja läsnäolevia käsipareja asenne- ja ajattelumuutoksen ohella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Lakia omaishoidon tuesta muutettiin 1.7.2016 alkaen. Omaishoitajien asemaa, vapaapäiviä ja palkkiota parannettiin merkittävästi. Erinomaista. Koti- ja omaishoito on edullista ja inhimillistä.

Poliittinen vasemmisto on näihin asti vastustanut koti- ja omaishoidon kehittämistä. Syynä arvelen olevan sen, että ne ovat ajaneet enemmän ay-liikkeen etua kuin omaishoidettavien ja -hoitajien. Haluavat kaikki työsuhteeseen ja sitä kautta ay-liikkeen jäsenmaksujen maksajiksi.

Omaishoitajia on paljon. Käsipareja siis on, mutta vapaapäiväoikeus, muut etuudet ja palkkio ovat olleet huonot. Nyt ne paranivat.

Järjestelmä on kuntien varassa. Sipilän hallitus ansaitsee kiitoksen siitä, että valtio on osuutensa pannut aiempaa parempaa kuntoon.

Kuntavaalit on ensi keväänä. Puolueilta ja ehdokkailta on syytä kysyä, miten ne aikovat toimia koti- ja omaishoidon kehittämisessä. Erityisesti vasemmistopuolueet on syytä panna tiukoille. Ovatko yhä jarruina?

Hallituksen kärkihanke osaltaan kertoo siitä, että asia on tärkeä mm. Ps:lle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Milloinhan nuo parannukset alkavat näkymään käytännöntasolla ?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Aimo,

kyllä ne nyt alkavat näkyä. Kunnat ovat ottaneet ne huomioon ensi vuoden toiminnassaan.

Hyvä hallitus lupasi niihin 100%:n valtion rahoituksen.

Vastaavaa ei ole mikään hallitus aiemmin saanut aikaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitenkäs Ravaindeksi säilyy.

Toimituksen poiminnat