AlpiRipatti Heikomman puolesta

Miten äänestysprosentti saadaan nousuun kuntavaaleissa?

Viime kuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 58,3 prosenttia. Vantaalla se oli Suomen alhaisin, 51 prosenttia. Miksi äänioikeutettu jättää äänestämättä ja mitä pitäisi tehdä, jotta kuntalaiset äänestäisivät kunnallisvaaleissa.

Minusta äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa erityisen paljon ihmisen osallisuuden kokemus, eli se, miten yksilö kokee olevansa mukana yhteisessä veneessä ja miten oikeudenmukaiseksi päätöksenteko koetaan. Eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääntymisen lisäksi politiikan puheiden ja tekojen ristiriita syö luottamusta poliittiseen päätöksentekojärjestelmään. 

Tuntuu, ettei päätöksenteon keskiössä ole ihminen, vaan hänen menestymistä korostava ajattelu, joka mittaa kvartaaleissa jopa ihmisyyttä. Köyhät, sairaat, vammaiset, vanhukset, lapset ja mielenterveysongelmaiset ovat toistuvasti niitä, jotka ovat säästöjen ja leikkausten maksajina. Herrojen palkkoja ja palkkioita sitä vastoin nostetaan. Yhteiskuntaa yksityistetään ja yhtiöitetään.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi poliitikkoja ja politiikkaa vihataan. Vantaallakin poliitikot nostavat palkkioita samaan aikaan, kun muilta kuntalaisilta leikataan. Miksi kahdeksan vuotta jäissä olleiden valtuutettujen palkkioiden nostamisen ajoitus ja jaksottaminen on tehty näin huolimattomasti.

Politiikka on mielikuvia, jotka syntyvät osaltaan palkkion korotusten kaltaisista toimintatavoista, joihin poliitikot ovat sokaistuneet.

Jatkuva säästäminen, leikkaaminen, vaalilupausten pettäminen, puheiden ja tekojen ristiriita vie uskottavuutta poliittiseen kulttuuriin puolueesta riippumatta. Jos vuodesta toiseen vähäosainen on aina se, joka kärsii eniten ja eliitti kuorii kermaa, ei tarvitse ihmetellä, miksi äänestäminen ei kiinnosta.

Äänestysprosentin nostaminen on mahdollista vain, kun saamme enemmän inhimillisyyttä, välittämistä ja vastuuta päätöksentekoon.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Yksi merkittävä asia äänestysprosentin nostamiseksi olisi varmaankin ehdokkaiden tason nostaminen. Nyt monella paikkakunnalla ajatellaan ehdokaslistaa katsottaessa, että ehdokkaissa ei ole ketään jotain viitsisi
äänestää, sellaista, jolla asiapitoiseen päätösten käsittelyyn olisi kykyä.

Päättäjänä oleminen kun useilla paikkakunnilla on sylkykuppina olemista. Tärkeä ja asiaton kritiikki vie halun lähteä mukaan. Miksi uhrata aikaansa ja usein rahaakin, jos parhaansa yrittävä joutuu vain yleisen arvostelun ja vihanpidon kohteeksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jospa se perinteinen rieskanvieminen äänestäjille nostaisi äänetysprosentteja ainakin kepulle, tosin pääkaupunkiseudulla ei silläkään olisi vaikutusta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä se vaatisi populistisesta politikoinnista luopumisen, ainakin minun kohdalla. Siis ideologisten, loogisesti ja taloudellisesti kestämättömien lupausten antamisen. Joka kestämättömyys paljastuu heti kun oppositiossa ollut puoluejohtaja vaalien jälkeen ministeriaudiin istahtaa. Ja vaatisi sen, että päättäjällä pitää olla näyttöjä tiedosta, ymmärryksestä ja sivistyksestä.

Vaan onhan se liian riskialtista puoluekannatuksen kannalta. Lisää vain velkaa ja lupauksia vaikka työajan lyhentämisestä.

Ja kun näin on, niin kannattaako uurnilla käydä.

Jaakko Paasonen

Hyvä kommentti mutta lässähti lopussa rähmälleen taas tähän kummalliseen - ei kannata äänestää- pohdintaan.
Juuri tuo fiilis on syy näihin alhaisiin ään.% ja jos mietit kuka niistä "hyötyy"niin ei ole yllätys.
Tutkittua faktaa löytyy.
Itse et ilmeisesti mene tuossa fiiliksessä äänestämään ja tietysti kaikki kaverisikin osallistuvat boikottiin.?
Vai kuinka?

Jaakko Paasonen

Eikö yhteiskunta ota tuosta mitään vastuuta..? Maan hallitukset ja media,ovat kautta aikain , näitä ns.nukkuvia parjanneet mutta todellisuudessa asialle ei tehdä mitään.
Se kun on nytkin niin että näiden ns.nukkuvien ääniä pelkäävät eniten vallassa olevat virkamiehet ja eliitti yleensä.
Jos joku todella haluaa/isi nostaa näitä ään% . niin sehän olisi kansan/puolue edustajien ja hallituksen tehtävä.
Mutta mutta...Muutos kyllä tulee ajallaan, jos ja kun vielä muutaman vuoden suomalaisia kyykyttävät ja potkivat munille.
Siis nämä omat ja vieraat virkamiehet..
€U direktiiveineen. ;-)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Useimmissa tapauksissa kuntalaisille lienee samantekevää se, kuinka korkea äänestysprosentti on. Ehdokkaillekin se lienee toissijaista. Valtuustoon valitaan kussakin paikassa ennalta tiedossa oleva määrä valtuutettuja; oli äänestysprosentti sitten 82, 58, 51 tai 39.

Täällä kasvukeskusten ulkopuolella ensi kevään vaalit tuskin suurestikaan muuttavat voimasuhteita. Muutokseen halukkaimmat ovat tehneet omat ratkaisunsa ja äänestäneeet jaloillaan. Vuosikymmnenet toimineet linjaorganisoidut puolueet huolehtivat vanhan menon jatkumisesta prosenteista huolestumatta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Lisäksi tulevat maakuntavaalit. Byrokratia kasvaa ja varmasti veroastekin. Nykyinen kuntaorganisaatio olisi joutanut pois. Luulisin äänestämättömyyden kasvavan.

Sami Miettinen

Äänestysprosentti voidaan saada nousuun sillä, että lisätään uusi äänestysvaihtoehto niihin lipuukeisiin, joka on 'Tyhjää'.

Tällä voidaan samalla seurata, että onko kyseessä oikeasti laiskat äänestäjät, vai huonot ehdokkaat. Vaalien ei nimittäin tulisi olla sellainen missä äänestetään väkipakolla ja vain ehdokkaista vähiten huonoin, niin kuin USA:n vaaleissa kävi.

Pekka Iiskonmaki

''Miten äänestysprosentti saadaan nousuun kuntavaaleissa?''

Miksi se pitäisi saada nousuun? Onhan nyt korkeampi kuin kirkollisvaaleissa.

Jaakko Paasonen

Joo, ja kirkkovaalithan ne ovatkin kansakunnan tärkeimmät vaalit.
Sitkeästi kuitenkin osa täällä kommentoivista vähättelee asiaa jonka tärkeyden tiedostavat mutta eivät siitä halua kirjoittaa/ ottaa kantaa julkisesti.
Tuntemattoman Hietasen sanoin, " Mä oon kauhian hämmästyny, ja suorastaan ku klapil päähä lyöty.".

Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille, puolue kantaan katsomatta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Puolueet tarvitsevat ihmisiä tasatarkkaan siihen saakka kun äänestyspaikat suljetaan.
Politiikka ja varsinkin tiedottaminen on enemmän somen harteilla, kuin politikkojen.

Henry

Jaakko Paasonen

Mitä tuon "tasatarkkaan" ja "kun äänestys paikat suljetaan" jälkeen tapahtuu?
Eivätkö enää tarvitsekkaan?
No, tässä esimerkki: äänestäjä tietysti unohdetaan seuraavien n.3 vuodeksi jonka aikana ajetaan etupäässä vain sitä puolueen sekä omaa etua..siis sitä joka sujuvasti sovitetaan siihen puolueen etuun.
Myös ryhmäkuri se olla täytyy,ja kova eli sellainen joka ajaa useimmiten äänestäjän edun edelle ja ohi niin oikealta kuin vasamaltakin.
Myös siellä sun täällä... somessakin.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

Kuntapolitikointi on näkymätöntä kansalaisille. Ymmärtäähän tuon, jos suomessa on mitälie 313 kuntaa (wikipedia) niin mites niiden kaikkien valtuustojen puuhat saisi jotenkin iltauutisiin näkymään? Pitää nähdä vaivaa, että saa selvää mitä oma valtuusto tekee.

Itse en ainakaan tiedä oman kotikuntani valtuuston puuhista yhtään mitään. Taas sinne pitäisi joku äänestää. Kaikki lupaa suurinpiirtein samat asiat. Sikakiinnostavaa! >;-)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Monen kunnan ja kaupunginvaltuuston kokoukset näkyy netissä.
Mutta se ei riitä - pitää saada aikaan kunnan keskustelupalsta tai mahdollisesti kuntayhtymän keskustelupalsta.

Henry

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Hyviä ehdotuksia. Peräänkuulutan yksittäisen valtuutetun aktiivisuuden merkitystä keskusteluun eri foorumeilla.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Ari,

Olen kanssasi siitä samaa mieltä, että valtuustojen toiminnan näkyvyys ei ole riiittävää.

Meillä Vantaalla avattiin esimerkillisesti vuonna 2013 www.vantaakanava.fi ,joka tarjoaa suoran yhteyden päätöksentekoon. Kaupunginvaltuuston kokouksia voi seurata suorina lähetyksinä. Valtuustolähetykset löytyvät myös tallenteina sivustolta.

Silti valtuutettujen näkyvyys ja toiminnan avoimuus ovat minusta todella vähäistä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Yhä useampi äänestäjä on sosiaalisessa mediassa, joten se olisi mielestäni paikka, jossa valtuutettujen pitäisi tehdä ajatuksiaan ja toimintaansa näkyväksi.

Minusta kotikaupunkini päätöksentekoa avataan isossa kuvassa melko hyvin, mutta yksittäisten valtuutettujen toiminta on jäänyt näkymättömäksi. Valtuutettujen ajatuksia on julkisuudessa lähinnä ennen vaaleja. Tämä ei riittä, jos aiomme kasvattaa äänestysaktiivisuutta kuntavaaleissa.

Jaakko Paasonen

Jep. Tässä taas utelen sitä/ että kenen etu on ,tämä " näkymättömyys" ? Liittyykö jotenkin ns.vanhojen valta/ puolueiden etuun? Vai mikä mättää kun äänestys% ei saada nostettua.
Onko valtuustoissa tehty kaikki asian eteen? Ja onko oikeasti halua nostaa tuota ään%a ?
Epäilen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Asettamalla kiinnostavia ehdokkaita.

Itse en äänestäisi sinua, vaikka uhattaisiin kirveellä ja ampuma-aseella.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kiinnostus politiikkaan ja äänestämiseen saataisiin paremmaksi siirtymällä suoriin kansanäänestyksiin kaikilla tasoilla Sveitsin malliin.Itse kannatan tätä koska kansanvalta toteutuisi näin paremmin.

Toimituksen poiminnat