AlpiRipatti Heikomman puolesta

Sananvapauden ja lojaliteettivelvollisuuden ristituli

Viime aikoina on keskusteltu Ylen ajankohtaistoimituksen esimiehen Jussi Erosen ja toimittaja Salla Vuorikosken irtisanoutumisista tehtävistään, koska heidän mielestään sananvapautta rajoitettiin. 

Onneksi meillä on rohkeita ja päättäväisiä ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan. He eivät ole peloteltavissa hiljaiseksi. Ihailen heitä. 

Ja niinhän tämän yhteiskunnan rakenteissa poliittista päätöksentekoa myöten menee, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. "Ryhmäkuri" on eri sävyisenä sosiaalisissa yhteisöissä kirjoitettuna ja kirjoittamattomana. Totutut toimintatavat kyseenalaistajat yritetään vaientaa suoraan tai välillisesti. 

Tietty porukka suhmuroi ja hyödyntää  elinvoimaista Hyvä-Veli järjestelmän olemassaoloa demokratian ja sananvapauden suojassa. Täällä Vantaallakin moni kyseenalaistaa hyvinkin äänekkäästi virkamiesten ja poliitikkojen toimintakulttuurin. 

Niin kauan, kun epäkohdista ei voi keskustella oikean avoimesti ja läpinäkyvästi, voidaan vahvistaa järjestelmän tehottomuutta; veroeurojen lappamista työryhmiin, hankkeisiin ja hienoihin tavoitteisiin. Oikea ja asianmukainen tieto ei näin ole käytettävissä. Erinomainen esimerkki on länsimetro-hanke osakeyhtiölain suotuisalla avustuksella.

Moni ongelman ratkaisija joutuukin  vetäytymään vaitiolo - ja lojaliteettivelvollisuuden takia esimerkiksi sosiaali - ja terveyspalveluissa.

Tätä edistää työelämän kiristynyt ilmapiiri, joka kannustaa tuottavuuden ja tehokkuuden mantraa julistavia kyykyttämään heikompaa entistä lujempaa.

Yhteiskuntaa kehitetään näennäisellä asiantuntijuudella kirjoituspöytien takaa, mutta pitäisi vihdoinkin avata silmät, ja pysähtyä oikeasti kuuntelemaan arjen asiantuntijoita yhteiskunnan eri sektoreilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nyt oli pakko suositella Alpiakin.

Toimituksen poiminnat