AlpiRipatti Heikomman puolesta

Mielenterveys - ja päihdekuntoutuskoti on mahdollisuus

Vantaan Päiväkumpuun suunniteltu yksityinen mielenterveys- ja päihdekuntoutuskoti on aiheuttanut vilkasta keskustelua paikallisten ihmisten kesken sosiaalisessa mediassa.

Osa Päiväkummun asukkaista on huolestunut suunnitteilla olevan kuntoutuskodin aiheuttamasta turvallisuusuhasta alueen lapsille ja nuorille. Keskustelussa on tuotu esille muun muassa huoli lähellä olevan Koivukylän aseman seudun huumeongelmasta.

Ihmettelen tätä ihmisten tarkoituksellista lokeroimista peloista ja ennakkoluuloista kumpuavan ajattelun seurauksena.  Avohoidossa ja kuntoutuskodeissa asiakkaat saavat ammattitaitoista moniammatillista tukea ja ohjausta elämänhallintaan ja kuntoutumiseen yksilöllisesti ja voimavaralähtöisesti. Näin kuntoutujilla on mahdollisuus ponnistaa takaisin yhteiskuntakelpoisiksi. 

Kokemukseni mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa työskentelystä psykiatrisessa sairaalassa ja avohoidossa on se, että itselleen ja ympäristölleen vaaralliset ihmiset ovat saamassa apua psykiatrisen sairaalan suljetulla - tai avo-osastolla riippuen kuntoutumisen edistymisestä. Tämän jälkeen he voivat kuntoutumisen edistyessä siirtyä turvallisesti avohoitoon. 

Vuosikymmenestä toiseen erityisryhmien asuminen herättää tunteita. Poissa silmistä, poissa mielestä. Pelot ja ennakkoluulot ohjaavat edelleen eriyttämään ihmisiä ja asuinympäristöä parempien ja toisen luokan kaupunkilaisten alueisiin. Lasten, nuorten ja aikuisten turvallisuus, viihtyisyys ja hyvinvointi ovat kaupungin perusarvoja, joita kuntoutuskodin ammattitaitoinen moniammatillinen henkilöstö tukee.

Vantaan kaupungin tavoitteena on asuinalueiden eriarvoistumisen ennaltaehkäiseminen. Kaupungin arvoja ovat tasa-arvo  ja yhdenvertaisuus siksi, että vantaalaiset haluavat  elää  oikeudenmukaisessa  kaupungissa,  jonka  toimijat  kunnioittavat  näitä  arvoja  sekä  periaatteessa  että käytännössä. Tämän lisäksi tiedämme, että tasa-arvo ja  yhdenvertaisuus  ovat  myös  keinoja  saavuttaa  muita  päämääriä kuten vahvistaa hyvinvointia ja ihmisten keskinäistä luottamusta.

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaat kohtaavat edelleen ennakkoluuloja, leimautumista ja syrjintää positiivisen asenneilmaston kasvusta huolimatta. Kuka tahansa meistä voi sairastua ja silloin jokaisella on oikeus saada asianmukaista tukea ilman leimautumista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kannatatko sitten kuntoutuksenkin yksityistämistä ?

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Tervehdys!

Kun puhutaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien oikeudesta saada tukea elämänhallintaan, ei kyse ole ensisijaisesti siitä, miten palvelut tuotetaan, vaan tässä Päiväkummun tapauksessakin siitä, että nuoret saadaan kuntoutuksen eli tuen ja ohjauksen avulla yhteiskuntaan mukaan ja ennaltaehkäistään sairauden paheneminen ja toimintakyvyn huonontuminen. On myös tärkeä huomioida, että nuorilla toimintakyvyn lasku ja elämänhallinan menettäminen ovat väliaikaista. Tavoitteena tulee olla kuntoutuminen opiskeluun ja työelä-
mään osaksi yhteiskuntaa.

Vantaan kaupunki ostaa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita pääosin yksityisiltä palveluntuottajilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koivukylän huumeongelmaa on todella paljon paisuteltu.

Suomessa on todella iso ongelma juurikin huumeidenkäyttäjien leimaaminen ja hoitoon pääsyn vaikeus osaksi sen takia, että käyttäjät eivät uskaltaudu hakeutumaan hoitoon, koska ovat rikollisia lain silmissä.

Olisi hienoa jos 2017 huumeistakin voitaisiin puhua ilman leiman pelkoa ja ne jotka tarvitsevat päihdeongelmien vuoksi apua/hoitoa voisivat saada sitä ilman leimaamisen pelkoa.

Ennakkoluulot johtuvat pitkälti vääristä tiedoista jota huumeista on kerrottu valistajien ja päättäjien taholta, koko huumeiden kieltolakihan ei perustu terveys kysymyksiin vaan lähinnä puhtaaseen valehteluu.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoinen kirjoitus. Teimme sen pohjalta pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/211419-pientaloal...

t. Linda / US

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Nöyrä kiitos Uudelle Suomelle todella tärkeän asian uutisoinnista. Olen saanut paljon asian tiimoilta palautetta. On hienoa huomata, että Vantaalla on tahtoa oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen asuinympäristön puolesta. Kiitos.

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Kaikki apu mielenterveysongelmista kärsiville ja päihderiippuvaisille on äärimmäisen arvokasta. Suomi tarvitsee mielestäni enemmän matalan kynnyksen päihdevieroituspaikkoja, joihin pääsee helposti ja nopeasti mutta joista ei ihan helposti lähdetä pois. Viimeisellä tarkoitan sitä, että vieroitushoito tuottaisi myös tulosta; paikkoja, joissa raitistumisen/huumekatkon jälkeen voi asua ja saada tukea yhteisöllistymisessä ja yhteiskuntaan integroitumisessa.

Toimituksen poiminnat