AlpiRipatti Heikomman puolesta

Helsingin kotihoito uupuu - kuunnelkaa työntekijöitä

Uupunut Helsingin kotihoidon hoitaja kertoi työolosuhteistaan 8.2.Mtv3:n uutisissa. Samanlaisia viestejä kiirii korviini säännöllisesti Helsingin kotihoidon työntekijöiltä.

11.2.17 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Helsingin sosiaali-ja terveysviraston osastopäällikkö kertoo, että vanhuksille tarjotaan laadukasta kotihoitoa. On hämmentävää, miten hoitotyötä tekevien ja ylemmän tason näkemykset eroavat näin paljon. Vanhustenhoidon kotihoidon taso saadaan juhlapuheissa näyttämään laadukkaalta, vaikka monella hoitajalla on asiasta täysin erilainen näkemys.

Hoitotyön kiire ja tarkoituksellinen aliresurssointi aiheuttavat hoitajille stressiä, ahdistusta ja kiristää ilmapiiriä.

Päättäjät kertovat tiedostavansa kestämättömän tilanteen kotihoidossa. Jälleen kuntavaalien lähestyessä kaikki poliitikot ovat vanhusten asialla. Vaalien välillä hoitotyötä viedään kuitenkin eteenpäin järjestelmä edellä, kun ihmisen pitäisi olla keskiössä. Palopuheita pidetään muista aiheista kuin vanhustenhoidosta.

Tarvitaan resursseja, erityisesti tekeviä käsipareja kohtaamaan ihminen ihmisenä. Tämä ei muuksi muutu, vaikka kuinka keskustellaan digitalisaation robotisaation mahdollisuuksista.

Hallituksen omais-ja kotihoidon kärkihanke hienosti yrittää, mutta siinä hoitajien merkitys jätetään huomioimatta. Samaan aikaan korostetaan hoitajien asenteen ja ajattelun eli sopeutumisen merkitystä.

Julkisessa keskustelussa syyllistetään toistuvasti hoitajia ja ihmetellään puutteita asiakaspalvelussa. Kukaan ei kuitenkaan ihmettele niitä olosuhteita, joissa esimerkiksi Helsingin kotihoidon työntekijät päivästä toiseen puurtavat.

Olisiko niin, että päättäjien, jotka ennen vaaleja aina painottavat vanhustenhoidon ja muun sosiaali- ja terveydenhoidon merkitystä, olisi mentävä peilin eteen ja tunnustettava vihdoin tosiasiat.

Ihminen ei ole kone, vaan inhimillinen olento, joka tarvitsee myös lepoa ja kohtuullisen työtahdin.

Haastan päättäjät etenkin näin ennen kuntavaaleja keskustelemaan käytännön hoitotyötä tekevien kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat