AlpiRipatti Heikomman puolesta

"Vitun pakolainen" huutelu tuntui pahalta - puutuin ja ojensin

Oltiin lapsieni kanssa saalistamassa makeisia penkkarijuhlijoilta täällä Vantaalla.

Autoletkaa odotellessa tien varteen oli kerääntynyt paljon myös viereisen yläkoulun oppilaita. 

Havahduin, kun vieressämme olevasta  poikajoukosta joku huusi; "vitun pakolainen". Meitä oli ohittamassa tumman äiti yhdessä pienen lapsensa kanssa.

Välittömästi nuhtelin poikaa ja pyysin hieman kauempana olleen todennäköisesti koulun henkilökuntaa olevan aikuisen luokseni ja kerroin tapahtuneesta.

Tuntui niin pahalta tuon äidin ja lapsen sekä omien lapsieni puolesta. 

Arkipäivän rasismiin ja vihapuheeseen on puututtava, sitä ei saa hyväksyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

38Suosittele

38 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Varmaan ihan peruskommentti pojan kotona.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyvin toimittu. Tieto toivottavasti kulkee koulusta kotiin, koska asenne voi hyvin olla sieltä peräisin. Vanhempiensa reaktio kertoo.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin jokaisen pitäisi tuollaiseen idioottimaiseen ja ilkeään huuteluun välittömästi puuttua!

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Hyvä juttu. Silloin tällöin joutuu puuttumaan aivottomuuksiin niin julkisissa-, kuin vaikka after workseilla, kun joku tulee osoittamaan mieltään vieraisiin pöytiin. Mittaan ei mahdu enää huutelua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toimit oikein ja näin pitää meidän kaikkien toimia.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kylläpä nyt maailma parani niin että tuntui.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Harvoimpa on minun tarvinnut Ripattia suositella, mutta nyt oli pakko.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Kerjäsittekö" karkkia liikkuvien kuorma-autojen kyytiläisiltä? Toivottavasti ette etkä kehottanut lapsiasi tekemään myös niin koska poliisi on kieltänyt karkkien heiton liikkuvista autoista.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Saanpa kerrankin suositella Ripatin kirjoitusta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Siinä omaa statusta koroteltiin kavereiden silmissä typerällä toiminnalla

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Hyvin tehty. Itse en ole koskaan kuullut ainuttakaan rasistista möläytystä ikäni aikana, varmaan hämmästyisin niin että en osaisi toimia tilanteessa tarpeeksi nopeasti. Rasismin ja vihapuheen kitkemisen muistutuksen sijaan keskittyisin koulukiusaamiseen, joka on varmaan ihan eri skaalan ongelma. Tuskin tämän pojan huono käytös rajoittuu noihin osa-alueisiin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Huutelu on tyypillistä murrosikäisten käyttäytymistä. Sen kohteena voi olla kuka tahansa, vaikka homo.

Olennaista on, että teini-ikäisten harjoittama huutelu ei yleensä tarkoita sitä, mitä varttuneet ihmiset luulevat sen merkitsevän, vaan sen merkitys on ainoastaan symbolinen.

Nuoret purkavat ahdistustaan, jota erilaisuuden havaitseminen tuottaa.

Siksi on väärin ulkopuolisena henkilönä ja aikuisena puuttua nuhtelemalla ja moralisoimalla nuorten käyttäytymiseen. Se on koulun ja kodin tehtävä. Niissäkin asiaa tulee lähestyä pedagogisesti: selvittäen, millä tavalla ihmiset ovat erilaisia ja miksi.

Jos ulkopuoliset kadun miehet, niin kuin blogistikin nyt tuossa, menee puuttumaan tilanteisiin, puuttuminen tuottaa nuorten tajunnassa lisää ahdistusta ja mahdollisesti lisää aggressiota.

Joitakin nuoria aikuisten harjoittama ripitys saattaa myös traumatisoida.

On muistettava, että murrosikäiset elävät eri maailmassa kuin aikuiset, ja siksi heidän puheensa ja tekonsa ovat symbolisia, eikä niillä ole samaa objektiivista merkitystä kuin aikuisten sanoilla ja teoilla.

Yleensäkin olisi muistettava, että ei ole kenenkään yksityishenkilön asia pitää järjestystä julkisissa tiloissa. Siihen ei ole oikeutusta, vaan se kuuluu viranomaisvallalle.

On paheksuttava sellaista menettelyä, jossa yksityishenkilöt puuttuvat jonkinlaisina järjestyksenvalvojina toisten yksityishenkilöiden tekemisiin pyrkien harjoittamaan elämäntapatarkkailua ja kontrollia, ikään kuin ihmisten tehtävä olisi toimia Mikki Hiirinä tai pieninä palohälyttiminä, jotka harjoittavat moraalinvalvontaa.

Mitään poliittista suosionosoitusta ei kyseinen "päivän hyvä teko" ei täältä päin nyt saa. Peruste: läpinäkyvä moralismi, joka tuottaa nuorten tajunnassa pikemminkin vastareaktioita kuin ohjaa mihinkään hyvään.

Olisi mielenkiintoista tietää, milloin blogisti viimeksi puuttui puheeseen kuullessaan huudon "vitun homo!", vai oliko tämä vain yksittäistapauksellinen moraalin ja poliittisen korrektiuden puuska, jossa puututtiin siihen ainoaan oikeaan rasismiin.

Niko Sillanpää

Jep. Törmään, jokainen törmää, päivittäin hyvään ja huonoon käytökseen, johon joko reagoi tai on reagoimatta. En kuitenkaan kirjoita näistä episodeista raporttia, kuten Ripatti tässä tai Pekka Sauri tai Valtterin äiti x2 tai Nikander et al.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Lisään vielä, että on väärin syyllistää huonosta maahanmuuttopolitiikasta suomalaisia nuoria.

Kun nuoret ja lapsetkin huomaavat ja kokevat, että on väärin ottaa maahan ylen määrin vierasperäsiä, tulisi asiasta nuhdella pääministeri Sipilää ja ministeri Orpoa.

He ovat vastuussa siitä, että suomalaiset nuoret huomaavat tulevaisuutensa vaarantuneeksi ja reagoivat siihen sitten omalla tavallaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #14

Ei kuitenkaan ole väärin syyllistää nuoria heidän huonosta käytöksestään. Pisteet Ripatille (joka on täällä joskus kirjoittanut älyttömyyksiä) rohkeasta toiminnasta. Alaspeukku Hankamäelle asian viemisestä sivuraiteille.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #14

On aivan eri asia suhtautua kriittisesti maahanmuuttoon kuin huutaa solvauksia näkemälleen ulkomaalaiselle. Sipilä ja Orpo saattavat olla vastuussa huonosta maahanmuuttopolitiikasta, mutta he eivät ole vastuussa joidenkin suomalaisten nuorten huonosta kotikasvatuksesta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Samaa mieltä olen. Kasvatus murrosiässä vieraan ihmisen toimesta saattaa vain pahentaa tilannetta ja käytöstä. Murrosiässä kasvatus on jo myöhäistä kotiväellekin, ulkopuolisesta puhumattakaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

No, poliisi ja oikeuslaitos kasvattaa sitten näitä. Eikä siinä enää sitten kysytä, että et kai vaan ahdistu ja saa traumoja ...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Siksi on väärin ulkopuolisena henkilönä ja aikuisena puuttua nuhtelemalla ja moralisoimalla nuorten käyttäytymiseen"
................

Jos nuori olisi syyllistynyt toisen ihmisen fyysiseen vahingoittamiseen olisiko siihen saanut aikuinen puuttua?

Jos edellinen vastaus on myönteinen niin miksi sitten ei henkiseen vahingoittamiseen? Mikä on moraalinen ero?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

J.Sakari Hankamäeltä olen lukenut Puheenvuoro-palstalla hyviäkin kirjoituksia esim. Ukrainasta, mutta nyt tuli kyllä sellaista tekstiä, että huh huh! Siis ihan oikeastiko olet sitä mieltä, että jos puuttuu jonkun epäasialliseen kommentointiin, niin aiheuttaa tälle ahdistusta ja mahdollisen trauman? Solvausten kohteen ahdistumisesta ja traumatisoitumisesta ei niin väliä? Tästäkö edelleen, että jos näkee nuorisojoukon potkivan puolustuskyvytöntä, niin väliin ei saa mennä, koska potkijathan voivat ahdistua ja saada jopa elinikäisen trauman? Tällaisilla kasvatusperiaatteilla nuorisostamme tulisi itsekkäitä, narsistisia hirviöitä!

Kyllä kenellä vain on oikeus huomauttaa epäasiallisesta käytöksestä julkisissa tiloissa, ei se ole mitään järjestyksenpitoa. On myös oikeus mennä väliin väkivaltatilanteissa liikaa voimankäyttöä tietysti välttäen.
En voi välttyä ajatukselta, että mielestäsi maahanmuuttajaa saa solvata, koska suhtaudut kriittisesti maahanmuuttoon, sen sijaa omaa viiteryhmääsi ei saa solvata. Mistä tiedät, ettei Ripatti olisi huomauttanut myös, jos olisi solvattu homoa? Minun ja varmaan useimpien mielestä KETÄÄN ei saa solvata, ei maahanmuuttajia, homoja, vammaisia, nuoria, vanhoja, punavihreitä, perussuomalaisia eikä edes keski-ikäisiä, kantaväestöön kuuluvia heteromiehiä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Samaa mieltä, Sakari! Minua on myös haukuttu "saatanan rasistiksi", vaikka en sanonut mitään näille pojille, en edes katsonut heihin. En rientänyt kirjoittamaan facebookiin tai blogia asiasta, koska ei se minusta ole sen arvoista. Jos kansan jotenkin haluaa pitää yhtenäisenä, tällaiset blogit eivät auta sitä yhtään, ja sehän on todellinen ongelma. Tällainen kirjoittelu kuulostaa minusta vain yritykseltä nostaa omaa imagoa, tai puolueen imagoa. En voi suositella tällaista tekoa, tai tällaista kirjoitusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

kaijan ja muutaman edellä kirjoitaneen kanssa jäin miettimään, mikä on tällaisten kirjoitusten tarkoitus. Itsensä nostaminen "hyvisten joukkoon" vai mikä? Tämän päivän nuorissa on hyvin käyttäytyviä, mutta joukkoon mahtuu toki huonoilla sanavaroilla varustettuja, jotka eivät myöskään kaihda käyttämästä tuota sanavarastoa. Niin ja löytyy muuten samantapaiseen joukkoon kuuluvia myös aikuisesta väestöstä. Onpa tuollaista sanansäilää käyttäviä esiintymässä täälläkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olisiko tarkoitus ihan omalla esimerkillä osoittaa, miten aikuinen ihminen keskenkasvuisia ojentaa? Toisin kuin eräs kommentoija, en usko että nuori koltiainen siitä menee rikki. Täytyy olla todella erikoinen sielunrakenne jos näin käy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Joo, en ottanut kantaa muuhun kuin siihen että pitääkö näistä kirjoitella julkiselle palstalle. Jokainen voi hyvin puuttua täysin överiin huuteluun oman harkintansa puitteissa.

Kyllä nuori voi ottaa nuhtelun kielteisesti vastaan.Etenkin kun se tulee täysin sivulliselta.

Niko Sillanpää

"mikä on tällaisten kirjoitusten tarkoitus"

Moraaliposeeraaminen tietty, mutta se annettakoon anteeksi nyt huomioiden, että Ripatti käy vaalikampanjaa.

Ja kauashan tällä huutelevan teinipojan ojentamisen raportoimisella jäädään, siis todella kauas, vaikka Emma Karin äskettäisestä nyyhkyvideosta Kiasma-leirin edessä, saati kaikkien moraaliposaarauksien äidistä eli Lily Allenin taannoisesta anteeksipyynnöstä koko Britannian puolesta Calais'n "viidakossa" (kohdasta 7min 15s):

https://www.youtube.com/watch?v=9DLE-cgF0W8

Niin tosiaan, Calais on turvattoman maan nimeltä "Ranska" pohjoisrannikolla.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vaalit lähestyy niin pitää keksiä mistä saa raapaistua ääniä.

Käyttäjän AlpiRipatti kuva
Alpi Ripatti

Teille, jotka kyseenalaistatte motiivini. Entisenä koulukiusattuna tiedän, miltä tuntuu, kun 9 vuotta poljetaan ihmisoikeuksia ja joutuu sietämään syrjintää ja kiusaamista päivittäin.

Joten, ihan selvyydeksi;

1.Kokemusasiantuntijana ymmärrän sen tuskan ja kärsimyksen, joka syrjinnästä seuraa.

2.Haluan omalla esimerkilläni kannustaa ja rohkaista muitakin puuttumaan rasismiin, vihapuheeseen ja kiusaamiseen.

3.Oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisyys ovat minulle arvoja, joiden vuoksi olen mukana muuttamassa parempaa maailmaa.

3.Ympäristön yhteisvastuullinen puuttuminen on yksi tärkeimmistä keinoista ennaltaehkäistä ja vähentää rasismia, vihapuhetta, syrjintää ja kiusaamista.

4.Maahanmuuttopolitiikka on oma aiheensa, mutta jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus olemassaoloonsa, jossa ihmisarvoa ei kyseenalaisteta.

5.Erityisesti olen vihainen syrjinnästä, jonka kohteeksi joutuu viaton lapsi, kuten eilisessä huutelussa tapahtui.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuska jättää pysyvät vauriot koko loppuelämään, näin ainakin minulle on käynyt.

Jarmo Kotilainen

Ei jätä jos itsetunto on kohillaan, koulukiusattuna kans koko kouluajan.
Kyllä suomalaisella miehellä pitää olla sen verran itsetuntoa et kestää pienet vastoinkäymiset.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen aivan samaa mieltä kuin Alpi Ripatti(enkä ole koskaan äänestänyt Kepua), en ymmärrä, että tällaisen asian esiintuomisesta saa heti syytöksiä oman hännän nostamisesta. Sensijaan ihmettelen, että Hankamäen omituinen, suorastaan ala-arvoinen kommentti sai suuren määrän tykkäyksiä. Kertonee siitä, että monen mielestä ulkomaalaisen näköistä saa solvata ja se on jopa kannatettavaa. Surullista!

Maahanmuuttokriittisyys sinänsä on ihan ok (itsekin olen monessa suhteessa melko maahanmuuttokriittinen). Kaikkia kanssaihmisiä, myös ulkomaalaisia pitää kuitenkin kohdella asiallisesti ja kuunnioittavasti, he ovat ihmisiä siinä missä mekin!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Myös entisenä koulukiusattuna voin allekirjoittaa pointtisi. Hyvin ja oikein toimittu.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Tekosi oli ryhdikäs. Miksi ihmeessä tarvitsi pilata se falskisti itsensä korostamisen alttarille?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suosittelin omahyväisimmästä avautumisesta vähään aikaan. Musta tuntuu totuudella olit oikeasti tolla habituksella ihan hiljaa toisin kuin vaikka minä joka saa teinin kuin teinin vetämän lipan otsaan halutessani.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Omahyväinen,verrattuna tähän sinun avautumiseesiko? Syytät Ripattia valehtelijaksi ja ylvästelet omalla habituksellasi (luvalla sanoen ei näytä sinunkaan habituksesi tavallisen kunnallispoliitikon ulkomuotoa kummemmalta).

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Hyvä Alpi. Kun seuraavan kerran esim. vasemmistoanarkistit huutaa miekkarissa että kytät on natsisikoja niin muista käydä ojentamassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Penkkarit on kaikkien tapahtuma mihin ideologinen huutelu tai syrjivä huutelu ei kuulu.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Hei kato, neekeri" tuli sanottua kerran Rovaniemellä. Edessä seisoi todella eksoottinen ilmestys niissä maisemissa, aito tummaihoinen mies ja hänen ystävänsä. Sitä ennen olimme nähneet heitä lähinnä lehdissä ja televisiossa pikkuveljeni kanssa. Tuolloin olimme jotain kymmenen ikävuotta vanhoja, kahden vuoden erottaessa toisistamme. Elettiin 70-luvun alkua. Tumma mies vain kääntyi ja hymyili. Me sitten vanhenimme ja varoimme ilmaisujamme, mutta "neekeri" sana oli kotona yleisesti käytetty. Ei halventamisen vuoksi, vaan samoin kuin "mustalainen", ei voi erehtyä mitä tarkoittaa. Myöhemmin kyllä opin senkin, että amerikkalainen "nigger" on todellakin vähemmän kohtelias sanonta. Niin aika muuttuu, samoin äänenpainot ja sävyt.

Käyttäjän JukkaKnnen kuva
Jukka Könönen

Nigger on suomeksi nekru, joka on haukkumasana. Neekeri ei ole haukkumasana, vaan ihan samanlainen sana kuin esimerkiksi eskimo tai intiaani.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kukas kissan hännän nostaa ellei itse Ripatti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei Ripatin moraalinen ryhdikkyys ole sinulta mitenkään pois. Ota ihmeessä oppia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tekopyhät rehentelevät paremmalla moraalillaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toimituksen poiminnat