AlpiRipatti Heikomman puolesta

Hallitus lisää ministerien määrää - miksei vanhuksillekin lisää hoitajia?

Näin ennen kuntavaaleja jälleen kaikki poliitikot ovat liikuttavan yksimielisesti liikkeellä vanhustenhoidon puolesta. Silti vaalikauden välissä teot vanhustenhoidon ja kotihoidon hälyttävien olosuhteiden korjaamiseksi odottavat itseään.

Kotihoidon työntekijät kärsivät karmeasta resurssipulasta. Hoitajat eivät saa tehtyä työtään niin hyvin kuin haluaisivat, mutta samaan aikaan hallitus on lisäämässä ministerien määrää työtaakan keventämiseksi ja eräiden poliitikkojen vallassa olemisen mahdollistamiseksi noin vain sormia napsauttamalla.

Miksei lisättäisi noin vain sormia napsauttamalla kotihoitoonkin vanhuksille lisää hoitajia työtaakan keventämiseksi? Minusta tämä olisi oikeudenmukaista, jos ministereitäkin lisätään.

Kotihoidon tarkoituksellinen aliresurssointi uhkaa asiakasturvallisuutta ja kotiin vietävien hoitopalvelujen laatua ja hoitajien työhyvinvointia.

Kotihoidon työntekijällä on päivävuorossa reippaasti yli 10 asiakaskäyntiä ja iltavuoroissa jopa yli 20 asiakaskäyntiä. Hoitosuunnitelman mukaisesta esimerkiksi 15 minuutin käyntiajasta toteutuu noin 5 minuuttia, jos aikoo selviytyä iltavuorosta lakisääteisen työajan puitteissa.

Kotihoitajan työ on kilpailua kellon kanssa. Hoitajat ovatkin nykyajan tehdastyöläisiä, jotka kohtaavat asiakkaita liukuhihnalta.

Kaupunkien ja valtion budjetista päättävät näkevät vanhukset numeroina, kun heidät pitäisi kohdata ihmisenä. Samoin hoitajien arvostus tehtyjen päätösten valossa on hyvin heikko, vaikka juhlapuheissa muuta riimitellään.

Laadukas ja asiakaslähtöinen kotihoitotyö, asenne-ja ajattelutavan muutos, uusien toimintatapojen toteutus ja digitalisaation hyödyntäminen on mahdollista vain , jos on riittävä määrä hoitavia käsipareja. 

Lisäksi tarvitaan omaisten roolin ja yhteisöllisyyden vahvistamista, oman vastuun lisäämistä, vastuuta läheistä ja naapurista jne.

Kotihoitajien kyykyttämiselle on tehtävä loppu, sillä arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntien budettikirstujen vartijoiden on kaivettava kuvetta lisäeurojen lisäämiseksi vanhustenhoitoon.

Pelkästään koko ajan kasvavan työpahoinvoinnin seurauksena kuntien menot vain kasvavat.

Tämäkin tuhlaaminen voitaisiin lopettaa ja sijoittaa asiakkaiden ja työntekijöiden hyvinvointiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Luulisi, että varttunut mies omaisi suhteellisuudentajua, eikä vertaisi sadoissa tuhansissa liikkuvaa kuluerää vähintään kymmenien miljoonien kuluerään.

Luulisi...

Millä kattaisit lisälaskun? Minen jaksaisi maksella vanhojen kepulaisten laskuja.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Missä suhteellisuudentaju? Eiköhän se kahden ministeriön vetäminen ole aika työlästä. On aika korjata asia.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Vanhusten hoito ja ministerin työ eivät ole mitenkään yhteismitallisia ja keskenään verrattavia asioita.

Toimituksen poiminnat