AlpiRipatti Heikomman puolesta

Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee kansanedustajien viinakapinaa

Joukko kansanedustajia vaatii, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on vakavasti harkittava lausuntokierroksella tullut palaute. (Iltalehti 17.3.2017)

Hienoa, rohkeaa ja vastuullista toimintaa viinakapinan allekirjoittaneet kansanedustajat.

Hyvinvointiyhteiskunnan vaaliminen tarkoittaa yhä enemmän vastuuta kansanterveyden edistämisen ja ylläpitämisen ymmärtämisestä. Valitettavasti on mentävä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Tämä on myös parasta tuottavuus - ja tehokkuusajattelua inhimillisesti yksilön kannalta tarkasteltuna ja kansantalouden näkökulmasta.

Alkoholi aiheuttaa yhä enemmän suoria ja välillisiä inhimillisiä ja kansantaloudellisia kustannuksia, jotka tällä hetkellä ovat jopa yli 10 miljardia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Alkoholi aiheuttaa yhä enemmän suoria ja välillisiä inhimillisiä ja kansantaloudellisia kustannuksia, jotka tällä hetkellä ovat jopa yli 10 miljardia."

Tälläkin kertaa on varmaan turha odottaa kunnollisia lähdeviitteitä näihin heittoihin?

Ripatin soopa saa kiskaisemaan sokan irti. Ripatti lisää alkoholin kulutusta ja alkoholin haittoja. Ripatin pitäisi olla hiljaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivottavasti vetoomuksen allekirjoittaneet ovat ymmärtäneet, mihin ovat nimensä pistäneet. Osalla vanhemmista ymmärrän kyllä viinan kauhistuksen mutta nuorempien osalta tulee mieleen, että ovatko he nyt sitten olleet yhtä mieltä itsestäänselvyydestä, että asiantuntijoiden mielipiteitä on kuultava. Mutta eivät välttämättä asiantuntijatkaan ole oikeassa. Varsinkin, kun hekin ovat erimielisiä.

Olen ollut Roomassa paikallisen La Notte Biancan aikaan. Ja siellähän saa viiniä samasta kaupasta kuin juustoa. Kuin myös Vecchia Romagnaa. Italialaiset tulevat perheittäin ravintolaan viikonloppuna, isomman juhlan sattuessa suvuittain. Vauvasta vaariin. Aikuiset juovat viiniä, lapset virvoitusjuomia.

Kyllä La Notte Biancan kaduilla näkyi myös alkoholia nauttineita/nauttivia nuoria. Aikoihin en ole käynyt Helsingin taiteiden yössä mutta joskus aikanaan se oli minusta paljon pahempi. Joten epäilen kyllä, että alkoholin huonojen käyttötapojen taustalla on joku muu kuin alle 10-prosenttisten juomien saatavuus. Tai yleensäkään saatavuus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Saisinko linkin 10 mrd kustannuksesta?
-Mieluiten miten tuo summa on jaettu eri sairauksien kodalla. Mitkä niistä on alkoholin aiheuttamia ja mitkä muiden syiden aiheuttamia.

-Esim Maksakirroosi/rasvamaksa voi johtua myös hepatiitista,rasvasta ja roskaruuasta.Ei vain alkoholista.
Diabeetes ,mielenterveysongelmat perinnnöllisiä sairauksi ja liikalihavuudesta.
Kotiväkivalta kotona opittu malli ja kasvatus.

Kuten:
Keuhkoahtautuma,keuhkosyöpä,syövät yleensäkkin:
Pienhiukkasista,liottimista,Aspestista.Melanooma auringosta,syöpä perinnöllinen geenivirhe.
-Ei siis vain Tupakasta .

Vertailuksi voisi ottaa myös lasku perinnöllisten sairauksien hoitokulut euromääräisenä vuodessa.

Toimituksen poiminnat