AlpiRipatti Heikomman puolesta

Itsenäisyyspäivän Helsingin soihtukulkueen ihannointi on ollut pelottavaa

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue Helsingin keskustassa on herättänyt aiheellisesti keskustelua. 

Äärioikeistolaisuutta ihannoivia mielipiteitä on perusteltu muun muassa isänmaallisuudella. Minusta kyse ei ole kuitenkaan rakkaudesta isänmaahan, vaan nationalistisesta vihan, pelon ja ennakkoluulojen lietsonnasta, jotka ovat vaatineet jo virallisen kuolonuhrinkin.

Itsenäisyyspäivän Helsingin soihtukulkueen ihannointi sosiaalisessa mediassa on ollut hämmentävän huolestuttavaa. 

Myös presidenttiehdokkaiden joukosta on kuulunut ajatuksia, joita on totuttu kuulemaan etenkin vuodesta 2012 alkaen. Onkin ilo huomata, että suomalainen arvostaa maltillisia perinteisiä suuria puolueita. Populismia tarvitaan, mutta asiallisessa ja kohtuullisessa määrin.

Onneksi satavuotisen Suomen valtavirta ei ole hyväksynyt tätä kansallismielisyyttä, vaan jopa useat näiden arvojen edustajat saivat menneenä kesänä tarpeekseen. Toki edelleen Vastarintaliikkeen kanssa taannoin kaveeranneet Suomen Sisun jäsenet istuvat pääkallopaikalla.

Maailma on saanut Trumpista varoittavan esimerkin, kun äänestäjät nostavat valtaan itseään rakastavan öykkärin, joka asettaa kansan suosiota kosiskelevan ennakkoluuloja lietsovan omia valtapyrkimyksiä tukevan populismin yhteisvastuun, yhteiskuntarauhan, ihmisarvon ja yhteisen edun ohitse. 

Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös kieltää ja tehdä laittomaksi  mielenosoituksia järjestävä ja uusnatsistista propagandaa levittävä Vastarintaliikkeen toiminta on toivoa antava päätös, joka osoittaa, ettei demokraattisessa ihmisyyttä kunnioittavassa oikeusvaltiossa hyväksytä ihmisarvoa kyykyttävää vihan ja pelon lietsontaa.

Suomalaisilla on oikeus pitää puolensa maailman muuttuessa, mutta käyttäen asianmukaisia keinoja. Suomi tarvitsee kovaakin, mutta avointa, rehellistä ja ihmisyyttä ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa keskustelua ja keinoja ilman äärioikeistolaisuutta, jossa isänmaallisuus valjastetaan nationalismin mustaan kaapuun. 

Aito isänmaallisuus perustuu rakkauteen ja viisauteen, nationalismi vihaan, ennakkoluulojen kasvattamiseen ja suoranaiseen rasismiin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikä oli tämän 612-kulkueen tarkoitus? Oliko kulkue mielenosoitus, ja jos oli niin minkä puolesta tai mitä vastaan?

Mitä tarkoitat "kansallismielisyydellä"?
Onko sankarivainajien kunnioittaminen kansallismielistä? Entä kansallisen itsenäisyyspäivän viettäminen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos blokisti ei pysty vastaamaan näin yksinkertaiseen kysymykseen, herää kysymys miksi hän blokinsa kirjoitti?

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Älä pelkää - se on turhaa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös kieltää ja tehdä laittomaksi  mielenosoituksia järjestävä ja uusnatsistista propagandaa levittävä Vastarintaliikkeen toiminta on toivoa antava päätös, joka osoittaa, ettei demokraattisessa ihmisyyttä kunnioittavassa oikeusvaltiossa hyväksytä ihmisarvoa kyykyttävää vihan ja pelon lietsontaa."

Sananvapauden ja mielenosoitusvapauden kieltämistä on aina perusteltu hyvillä ajatuksilla "kansan parhaaksi". Niin tekivät myös Stalin, Hitler, Mussolini, kuin muutkin fasistit. Suomalainen suvaitsevaisuus on varsin fasistista. Vastarintaliike ei havaintojeni mukaan ole vaatinut muuta kuin mielipiteen vapauden ja sananvapauden säilymistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin, eihän se olennaisin asia ollut itse kulkue vaan kokoontumisvapaus. Ollaan hyvin vaarallisella tiellä, jos sellaisia demokratian perusinstituutioita kuin sananvapaus ja kokoontumisvapaus ryhdytään loukkaamaan pelkästään antipatioiden ja jokseenkin löyhästi perusteltujen väitteiden pohjalta. Ja kun tuo Hitlerkin tuli tuossa mainittua, niin juuri hänen menetelmiinsä kuului vastustajien tapahtumien häirikiköinti, sabotonti ja kun valtaa oli kertynyt riittävästi, niiden kieltäminen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin, olihan Helsingissä kuten monessa muussakin kaupungissa myös toinen soihtukulkue (juhlakulkue), jonka osallistuja- ja katsojamäärää ei ole missään kerrottu. Ilmeisesti siksi, koska määrät eivät ole oleellisia, vaan itse osallistuminen. Kulkue on sekä juhlallinen että isänmaata kunnioittava eikä siihen ole tarvetta liittää mitään ylimääräisiä tavoitteita.

Ei ole tavallaan tarvetta korostaa, että meidän laillamme isänmaallisia on kaikkein eniten...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tänään 612-kulkuetta YLE:n paikallisradion toimittaja nimitti äärikansallismieliseksi (ei siis äärioikeistolaiseksi).

Wikin mukaan "nationalismi eli kansallisuusaate on aate, joka korostaa kansojen ja kansakuntien merkitystä kulttuurissa tai politiikassa". Liittovaltiossa ei korosteta kansallisuusaatteita. Liittovaltio on joillekin melkein kirosana.

Kummallista, että on henkilöitä jotka eivät kannata kumpaakaan.
Näille pitäisi kehittää uusi aate; "äärimielipitööttömät, äärineutraalit, äärikeskusta, absoluuttinen nollapiste".

Ehkä se aate on jo keksitty: anarkia.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Anarkistien suomen lippujen varastaminen ja polttaminen onkin sitten ihan ok?
kumpi porukka,612 vai anarkistit riehui,kumpia enemmän pidätettiin ?

Toimituksen poiminnat