AlpiRipatti Heikomman puolesta

Kotihoidon aliresurssointi syö työntekijää ja vaarantaa asiakastyön laadun

3.2.18 Vantaan Sanomissa uutisoitiin kotihoitajista, jotka itkevät saatuaan työvuorolistat käteen.  Minusta 60 prosentin välitön työaika on utopiaa, edustaa aikamme kovia arvoja. Kunnat ja valtio eivät voi mennä toistuvasti niukan budjetin taakse piiloon, kun samaan aikaan juhlapuheissa ennen vaaleja kaikki ovat vanhustenhoidon asialla.

On tärkeää, että vanhusten kotihoitoa kehitetään ja etsitään uusia keinoja sujuvoittaa kotihoitotyötä. Paljon puhutaan kotihoitajien asenne ja ajattelutavan muutoksesta tehdä hoitotyötä uudella tavalla itseohjautuvasti. Minusta se ei voi tarkoittaa yksinomaan sitä, että hoitajien työmäärää ja vastuuta lisätään, kun samaan aikaan palkkaa ja muita etuisuuksia leikataan. Tarvitaan toiminnanohjauksen, optimoinnin ja mukana kulkevan asiakastietojärjestelmän kehittämistä.

On hienoa, että hallituksella on yhtenä kärkihankkeena kotihoidon ja omaishoidon kehittäminen. Tässä kehitystyössä on erityisesti huomioitava koulutettujen hoitotyön ammattilaisten merkitys myös henkilöstömitoituksessa.

Kun hoitajia on liian vähän asiakasmäärään ja hoidollisuuteen suhteutettuna, hoitovirheiden mahdollisuus kasvaa ja työntekijät uupuvat. 

Asiantuntijoiden mukaan työpahoinvoinnin lasku on Suomelle noin 20 miljardia vuodessa eli noin puolet valtion budjetista.

Työhyvinvointiin eli muun muassa riittävään määrään työntekijöitä panostaminen maksaa siis itsensä monin verroin takaisin asiakaslähtöisemmän ja laadukkaamman hoitoyön ja paremmin jaksavien työntekijöiden kautta.

Yksi tärkeimmistä tulpista kehitettäessä kotihoitoa ja ylipäätään hoitotyötä on vaitiolo- ja lojaliteettivelvollisuus, joka estää avoimen, läpinäkyvän ja luottamusta rakentavan kehitystyön. Tutkijoiden mukaan hoitoalan ihmisiä ei saa kertomaan omalla nimellä hoitotyöstä. Tässä yhteydessä en tarkoita asiakas ja potilastyön vaitiolovelvollisuutta, joka on hoitotyön kivijalkaa.

Minusta nykyinen kyräilyn ja salailun toimintakulttuuri pitää yllä pelon, uhkailun ja mielivallan ilmapiiriä, joka estää hoitotyön kipukohtien avoimen pohdinnan. Hoitajilla on ideoita, jos annetaan vain mahdollisuus kertoa niistä ja ne otetaan todesta.

 

Alpi Ripatti

Lähihoitaja (Tehy)

Keskustan Tikkurin py:n pj.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On se vain kumma, että maassa, jossa on eniten hoitajia koko Euroopassa ja koko Euroopan suurimmat julkiset menot ja korkein verotus, on kotihoidon resurssipula ?

Päättäjien tulisi korjata tämä asia.

Toimituksen poiminnat