AlpiRipatti Heikomman puolesta

Hoitotyön laiminlyönnit seurausta järjestelmän ja päättäjien kovapäisyydestä

Lapsia roikotetaan rajoista kantamalla ja kiinniotto jatkuu sängyssä, uutisoi Yle 3.1.2019; "vanhemmat ja entiset työntekijät kertovat kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta kuntayhtymän tukikeskuksessa Varsinais-Suomessa. Poliisille on tehty rikosilmoitus  ja AVI:n kanteluita. Keskuksen johto kiistää jyrkästi epäkohdat".

Jälleen tulee näkyväksi vain jäävuoren huippuna, että pelko ja mielivalta ohjaavat hoitajia puhumaan nimettöminä. Virallisesti ongelmat kiistetään ja vetäydytään vastuusta vaitiolovelvollisuuden taakse.

Järjestelmä on hyväuskoinen ja kovapäinen luottaen sokeasti vain henkilöihin, joilla on virallinen asema ja oikeus puhua eli käyttävät valtaa.

Tarkoituksellinen aliresurssointi, epäpätevät työntekijät, heikko perehdytys, tavoitteiden ja arvojen tulkinta kirjoituspöydän takana ilman käytännön realismia, taloudelliset intressit eli tuottavuus jne. Tästä muodostuu työpaikkojen työkulttuuri, joka heijastaa järjestelmän, poliittisen päätöksenteon ja johtamisen todellista tasoa ja arvoa.

Vastuun siirtäminen yksinomaan yksittäisen työntekijän kontolle on kohtuutonta ja raukkamaista, jos järjestelmän ja työnantajien "työvälineet ovat puutteelliset". 

Omaiset, olkaa valppaina ja puuttukaa. Se on välittämistä.

Aina myös löytyy työntekijöitä, jotka uskaltavat. Onneksi hoitajien enemmistön ammattietiikka on korkea pitäen pystyssä järjestelmän korttitaloa, joka muuten romahtaisi.

Rahan, järjestelmän ja muutamien vastuullisissa asemassa olevien henkilöiden valta on muutettavissa aidon ihmisyyden toteuttamiseksi.

Se vaatii kuitenkin rohkeutta, päättäväisyyttä ja paksua nahkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Myös vanhukset, vammaiset ja muistisairaat saman kaltoinkohtelun alla:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005952797.html

Toimituksen poiminnat