AlpiRipatti Heikomman puolesta

Hoitotyö resurssipulassa jo vuosia - 200 kansanedustajaa hävetkää

Esperi-Care kohun keskellä istuvat kansanedustajat oppositiosta hallitukseen päivittelevät ja tuomitsevat vanhustenhoidon laiminlyönnit. 

Samaan aikaan johtajat kuorivat kermaa ja hoitajat keräävät murusia. 

Kunnallisella puolella (KVTES) työntekijöiden taulukkopalkat ovat korkeammat kuin yksityisellä hoivapuolella (Yksityinen sosiaalialan työehtosopimus).

Siis, julkinen puoli maksaa parempaa palkkaa. 

En ole kuullut kenenkään puhuvan tästä epäkohdasta. Samalla kuitenkin Suomea pyyhkii yksityistämisen hyökyaalto.

Jälleen vaalien lähestyessä kaikki ovat yksimielisesti jälleen vanhustenhoidosta huolissaan. Silti vaalikauden aikana ja monta vuotta aikaisemmin mm. maahanmuutto on herättänyt enemmän intohimoja ja tekoja kuin tahto hoitoalan epäkohtien korjaamiseksi. 

Kansanedustajat on valittu tekemään päätöksiä eikä jälkihurskastelemaan. Esim. kotihoidon epäkohdista on kauniisti puhuttu, teot odottavat edelleen vastinetta kauniille puheille, mutta ennen vaaleja omatunto alkaa jyskyttää. 

Eettisyyden toteutumisessa yksityinen ja julkinen palveluntuottaja ovat lopulta samassa veneessä. Molemmissa on karmeita puutteita ja laiminlyöntejä. Tarkoituksellinen aliresurssointi ohjaa hoitotyön kehittämistä. 

Kaikki ovat varmasti kuulleet ja ymmärtäneet hoitoalan toistuvan palautteen tarkoituksellisesta aliresurssoinnista ja sen aiheuttamista ongelmista, mutta kuntien päättäjät, siis osin myös kansanedustajat, ovat tarkoituksellisen härskisti sulkeneet korvansa. 

Minäkin olen kirjoittanut hoitotyön tarkoituksellisesta aliresurssoinnista toistuvasti ja kärsinyt riittämättömyyden tunteesta ja uupumisesta tämän seurauksena.

Nyt kaksinaamaiset poliitikot kehtaavat väsätä välikysymystäkin. 

Pelko ja mielivalta estävät minua ja muita hoitotyön ammattilaisia kertomasta konkreettisemmin yksityiskohtia, joista saataisiin monta kohua aikaiseksi. 

Edustajat kehtaavat kuitenkin päivitellä Esperi-Caren hoitoalan tilaa mm. keskustelupalstoilla, kun juuri heidän olisi pitänyt huolehtia vaalipuheiden mukaisesti, että hoitoala toimii. 

En ymmärrä, miksi tällaiset saamattomat saavat somessa ansiottomasti vielä tykkäyksiäkin.

Päättäjien tehtävä on korjata epäkohdat, toimia vaalilupausten mukaisesti jo ennakkoon - ei hurskastella ja huudella puskista. 

Tässä kohdin kaikki 200 kansanedustajaa saavat katsoa kaikki peiliin. Ei ihme, jos kansa on kyllästynyt poliitikkoihin. 

Ja yllätys, yllätys. Eduskuntavaalien lähestyessä kaikki ehdokkaat ovat jälleen perheiden ja vanhusten asialla.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

Yksi keskustelu on vielä käymättä, nimittäin hoitajien osuus huonossa hoidossa. Kun huomautuksia lukee, melkoinen osa niistä oli nimenomaan hoitajien virheitä - vääriä lääkkeitä, lääkevarkauksia, potilaiden pahoinpitelyä ja muuta vastaavaa.

THL:n mukaan parissa vuodessa (2016-2018) tuli noin tuhat hoitajaa lisää ympärivuorokautiseen hoitoon vaikka hoidettavien määrä väheni 700:lla. Luulisi tämän näkyvän laadun paranemisena. Miksei se näy?

Palkkaa saa esimerkiksi tekemällä ylitöitä niinkuin me muutkin. Julkisen sektorin naishoitajan toteutunut työaika on 137 tuntia kuukaudessa (11kk). Teollisuuden raskasta duunia tekevälle miehelle se on 161 tuntia.

Toimituksen poiminnat