AlpiRipatti Heikomman puolesta

Kaikki blogit puheenaiheesta Vanhusten asuminen

Vanhukset kaipaa parempaa hoivaa ja seuraa

Vanhukset kaipaa parempaa hoivaa ja seuraa

 

 

On hyvä että kotona asumista tuetaan, mutta tukea pitäisi antaa enemmän. Pikaiset lääkkeiden jaot eivät ole riittävää. Hoitajamitoitusta on korjattava. Mikäli vanhus makaa sängyssä kaiket päivät ja siellä käydään 3 kertaa päivässä vaipat vaihtamassa, silloin kotona asuminen ei ole enää turvallista.

 

Poliittinen piirileikki lopetettava!!!

Missä on paljon puhuttu suomalainen yhteishenki? Talvisodan henki kyllä muistetaan. Nyt se on hävinnyt poliittisten valtapuolueiden neljän vuoden sykleissä tapahtuvaan pisteiden keruuseen. Terveydenhoitouudistusta ei ennen eikä nyt  suunnitella yhteisesti kaikkien eduskuntapuoleiden kanssa. Koko maan etu VAATISI sitä.

ESPANJAA RUUSUNPUNAISTEN LASIEN LÄPI - VANHUUS.

Kulttuurierot eri maiden välillä ovat usein suuret.

Äskettäin kuulin sivusta, kuinka suomalainen lomalainen viereisessä kahvilan pöydässä päivitteli, että Espanjassa on pakko pitää vanhukset kotona, kun ei ole palvelutaloja. Puutun herkästi tilanteeseen, kuten espanjalaisilla on tapana, mutta tällä kertaa annoin olla. Nyt asia palasi mieleen.

Reilun vuoden Espanjassa asuneena olen perehtynyt espanjalaiseen kulttuuriin espanjalaisten tuttujeni, järjestöjen ja monien muiden kanavien kautta ja minulle on ajat sitten ollut selvää, että,

Älkää leikatko vanhuksilta!

Edellinen kirjoitukseni oli kirjoitettu suuressa tuohtumuksen vallassa, tässä toisen lähihoitajan kanssa tehty  ja kirjoitettu maltillisempi kirjoitus. Vaikka miten sanotaan, ettei se 0,4 vaikuta mihinkään ja kunnat pitävät huolen hoidonlaadusta, niin väistämättähän se menee siihen, että säästetään ja vähennetään jopa hoitajia. Ei siihen voi mennä!!!

 

Älkää leikatko enää vanhuksilta

Valtuustoaloite ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen tukemiseksi Helsingissä

Tuttava linkkasi kuvan yksin asuvasta ja kotonaan kaatuneesta yli 90-vuotiaasta isoäidistään. Se pysäytti.

Ei ole ihme, että ikääntyneiden huoli omasta asumisestaan lisääntyy. Samoin keski-ikäisten huoli vanhenevista vanhemmistaan. Laitoshoidon tasosta kuuluu huonoja uutisia tavan takaa. Toisaalta kunnon huonontuessa kotona jaksaminenkin voi käydä raskaaksi.

Aika puhkaista vallitsevan vanhuuskeskustelun kuplat

Suomen poliittinen vanhuuskeskustelu on tähän asti ollut lähinnä epätoivoista kädenvääntöä hoitajamitoituksista. Asiaan vihkiytymättömälle suurelle yleisölle vaatimus hoitajamitoitusten kirjaamisesta lakiin saattaa jopa luoda kuvan vanhusten etua ajavasta politiikasta.

Äiti ja Isä, olette kotona, älkää lähtekö ulos!

Tällainen kirjoitettu paperi seinällä kohtasi meitä mennessämme ambulanssitehtävälle erääseen asuntoon. Asunnossa oli vanha pariskunta, joista kumpikaan ei muistanut yhtään mitään, ei edes sitä että toinen oli tilannut ambulanssin. Paikan päällä ei ollut mitään terveydellistä ensihoitoa vaativaa hätää, mutta varsin pian haastateltuamme pariskuntaa kävi ilmi, että tilanne näiden kahden muistamattoman ihmisen asuessa kotona kahdestaan, oli varsin katastrofaalinen.  Paikalle tulikin sitten pariskunnan tytär, jonka kanssa kävimme läpi tilannetta. Suurta huolta aiheutti luonnollisesti mm.

Hoitajat lähtevät

Haluaisin, että kunnanhallitukselle esitetään mahdolliset visiot tarkemmin suunnitelmista meidän vanhusten suhteen. Aiemmin oltiin huolissaan kasvavasta vanhusväestöstä. Milloin koko Suomi herää? Jonossa meillä palveluasumiseen on jatkuvasti aiemmin ollut 20-30 ihmistä ns. SAS-jonossa. (Selvitä-Arvioi-Sijoita) Mihin tämä jono on kadonnut? Aiemman selvityksen mukaan Ruskahovin oltaisiin tarvittu lisäsiipi. Siitä jo paikallislehdessäkin kaksi eri päällikköä kertoivat, miten se rakennetaan. Arvioin jo silloin, että näinköhän toteutuu hankkeen. Hinnaksi projektiin arvioitiin n.

Vanhukset heittopusseina

 

Vanhustenhoitoa muutenkin kehitetään omassa kodissa pysymiseen, mutta resursseja ei nosteta sitä mukaa kuitenkaan. Myös palveluasumiseen tulee löytyä paikkoja, kun kotona asumisen raja tulee vastaan ja inhimillisyys pitää ottaa huomioon.

Vanhuksia pidetään heittopusseina. Pitääkö muistisairaan tosiaankin miettiä asuinpaikkansa aina uudestaan muutaman vuoden välein kilpailutuksen seurauksena? Ei voi olla totta. Vanhus tarvitsee pysyvyyttä, turvaa. Tämäkö on sitä?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä