AlpiRipatti Heikomman puolesta

Kaikki blogit puheenaiheesta muistisairaat

Vanhukset heitteillä? Tarttisko tehrä jotain?

Huolestuneena olemme saaneet seurata uutisointeja kotoa löydetyistä, huonokuntoisista vanhuksista. Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa 3000-5000/vuosi. Erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy merkittävästi. Samaan aikaan yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Useat elävät köyhyysloukussa ja joutuvat hakemaan ruokansa ruoka-apujonoista. Tämä kaikki on suuri hätähuuto.

Ikäihmisiä on kohdattava ja kuultava kuin presidenttiä

Tänään vietetään kansainvälistä päivää ikäihmisten hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Hyväksikäyttöä on monenlaista. Yleisintä on huomiotta jättäminen. Ikäihmistä ei kuulla, hänen huoliaan ja toiveitaan ei oteta vakavasti, sairauksien oireet jätetään selvittämättä.

Vanhustenhoidossa paljon parantamista

Vaikka Suomen väitetään olevan hyvinvointivaltio, ovat monet asiat retuperällä ja parantamisen varaa olisi vaikka millä mitalla. Yksi näistä on vanhustenhoito. 

Liikkumalla ennaltaehkäiset muistisairauksia

Istuva elämäntapamme on monin tavoin myrkkyä keholle ja mielelle. Tuore brittitutkimus Cambridgen yliopistosta totesi useissa tutkimuksissa esille tulleen tuloksen, että Alzheimerin taudin puhkeamiseen liittyy vahvasti liikunnan puute ja liikalihavuus.

 

Miksi Jutta Urpilainen on hyvin, hyvin surullinen ja miksi hän ei ole sitä?

Poliitikko kisaa nuorten äänistä: näille siis syydetään vuosi lisää pakkokoulua ja lisää opintotukea. Muistisairas 9-kymppinen ei äänestä enää monesti: vanhus itkeköön kotona vailla välttämätöntä laitospaikkaa. Köyhyys ja työttömyys kiinnostavat päättäjää vielä vähemmän  kuin sairaat ja vanhukset.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä